Bajden osporio tvrdnju Zelenskog o projektilu u Poljskoj: To nije dokaz
Džozef Bajden

Bajden osporio tvrdnju Zelenskog o projektilu u Poljskoj: To nije dokaz

Predsjednik SAD Džo Bajden osporio je tvrdnju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da projektil koji je pao u Poljsku nije ukrajinskog porijekla, javlja Rojters.

“To nije dokaz“, rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući po povratku iz Azije.

Zelenski je juče rekao da bez sumnje to nije bila ukrajinska raketa i da je to zaključio na osnovu izvještaja ukrajinske vojske u koje “ne može a da ne vjeruje“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su optužbe o ruskoj umešanosti u pad rakete “dio sistematske antiruske kampanje Zapada“.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je projektil ruske proizvodnje pao na selo Przevodov, u istočnoj Poljskoj, oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom. Dvije osobe su poginule.

Zapadni zvaničnici, među kojima i šef NATO Jens Stoltenberg, rekli su da je nesreću u Poljskoj vjerovatno izazvao projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina nije kriva za incident i da “Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine“.

Zvaničnici su rekli i da za sada nema indicija da je to bio namjeran napad i da je u toku istraga o tome šta se dogodilo.

“Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, radi se o raketi S-300 napravljenoj u Sovjetskom Savezu, staroj raketi i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana“, rekao je juče poljski predsjednik Andžej Duda, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

“Velika je vjerovatnoća da ga je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana“, rekao je Duda.

Ukrajinski eksperti mogu u istragu pada rakete u Poljskoj, ali kao posmatrači

Šef poljskog Biroa nacionalne bezbjednosti Jacek Ševjera ponovio je da svi dokazi poljske i američke zajedničke istrage potvrđuju da je na selo Pševodov kraj granice sa Ukrajinom pala raketa ukrajinske PVO, a ne ispaljena iz Rusije, a da Ukrajina eventualno u istragu može da pošalje svoje posmatrače.

“Kompletan dokazni materijal koji je prikupio NATO i poljska i američka istraga pokazuje da se radi o raketi sistema S-300 koju je ispalila ukrajinska PVO. To je raketa koja nema ofanzivni karakter. Da li se desio kvar ili su loše ubačeni podaci, to je sada predmet istrage eksperata“, kazao je Ševjera danas poljskom radiju RMF FM.

O insistiranju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da u istragu bude uključena i Ukrajina jer, kako tvrdi, ima dokaze da to nije bila njena raketa već ruska, Ševjera je kazao da predsjednik Poljske Andžej Duda ne vidi prepreke da u istrazi budu i ukrajinski stručnjaci, ali kao posmatrači.

“Međutim to zahtijeva postupanje prema procedurama i stav naših saveznika. Predsjednik Zelenski predstavlja zemlju koja je u ratu. Normalno da u takvim uslovima hipoteze odbrane države budu i hipoteze šefa te države“, kazao je šef poljskog Biroa nacionalne bezbjednosti o tvrdnjama Zelenskog da raketa nije ukrajinska iako zapadni saveznici tvrde drugačije.

Bivši šef poljske diplomatije, kasnije predsjednik Sejma parlamenta, evroposlanik Radoslav Šikorski posavjetovao je predsjedniku Zelenskom da nema šanse sa takvim argumentima jer NATO jednostavno ima jake dokaze.

“Posavjetovao bih predsedniku Zelenskom da prestane, lako se potrči pred rudu, desi se svakom, ali sa takvim tipom argumenata neće pobijediti jer izgleda da NATO zaista ima jake dokaze“, kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Šikorski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.