UMHCG organizovalo protestnu šetnju: Personalni asistenti neophodni osobama sa invaliditetom
Foto: Gradski.me

UMHCG organizovalo protestnu šetnju: Personalni asistenti neophodni osobama sa invaliditetom

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovalo je protestnu šetnju, kao aktivnost u sklopu projekta “Samostalnošću do slobode” koji Udruženje sprovodi zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Šetnja za slobodu, odnosno marš na teritoriji Glavnog grada prvenstveno ima za cilj da iskaže borbu za prava osoba sa invaliditetom.

Sa protesta je poručeno da se samostalan život osoba sa invaliditetom ne podržava, ne omogućava i ne promoviše u dovoljnoj mjeri od strane institucija te da, bez obzira na dugogodišnja zalaganja osoba sa invaliditetom, nemaju adekvatne rezultate u praksi.

“Želimo da ukažemo koliko je značajan samostalni život za osobe sa invaliditetom, koje su prepreke sa kojima se susrijeću i što je potrebno da bi veći broj OSI na teritoriji Crne Gore bio samostalan. Vrlo je važno obezbjeđivanje adekvatnih usluga, prvenstveno uslugu personalne asistencije “, kazala je Anđela Miličić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Miličić ističe da je jedan od problema i prilagođenost javnog prevoza osobama sa invaliditetom koji je adekvatan samo u Glavnom gradu.

Ideja o organizovanju protestne šetnje proistekla je od kolega iz Brisela – Evropske mreže za samostalni život, a partner Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore je Ministarstvo rada i socijalnog staranja koji regulisanje personalne asistencije, takođe, ističu kao najvažniju uslugu za samostalan život.

“Iako je ona Zakonom iz 2013.definisana kao pravo osoba sa invaliditetom još nemamo situaciju u praksi da nju Vlada finansira, dok sa druge strane ona obavezuje NVO kada apliciraju projektima da, ako žele da pružaju usluge personalne asistencije, moraju imati licencu koja je jako zahtijevna, zato što su propisani standardi koji se u stvari odnose na ustanovu”, kazala je Marina Vujačić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.