Podignuta optužnica protiv Vesne i Miloša Medenice
Privođenje Medenice, Foto: Dan

SDT okončalo istragu protiv pripadnika kriminalne organizacije sina bivše predsjednice Vrhovnog suda

Podignuta optužnica protiv Vesne i Miloša Medenice

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da je kao pripadnik kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica koristeći položaj uticala na ishod pojedinih odluka u postupku revizije pred Vrhovnim sudom, saopštio je portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Pored Vesne i Miloša Medenice na optužnici su Darko Lalović, Vasilije Petrović, Bojan i Mark Popović, Milica Vlahović Milosavljević, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Marjan Bevenja, Stevo Karanikić i Goran Jovanović kao i kompanija “Kopad Company“ DOO Nikšić.

Oni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Miloš Medenica se tereti da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

On je prema stavu SDT-a u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Vesna Medenica se tereti da se u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava „Fab Live“ i „Cijevna Commerce“, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je, krajem 2018. i početkom 2019.godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022.godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva “Carine“.

Okrivljenom Darku Laleviću se stavlja na teret da je, u 2020. godini, iskorišćavanjem svog službenog položaja službenika Uprave policije neovlašćeno posredovao u kupovini opojne droge za okrivljenog Miloša Medenicu, kojem se stavlja na teret da je kupljenu drogu davao na uživanje drugima, ali i da je u kući držao oružje čije je držanje građanima zabranjeno i nosio ga na javnom mjestu.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, za krivično djelo krijumčarenje, zatvor od jedne do osam godina, za krivična djela protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, kazna zatvora od jedne do osam godina, odnosno od tri mjeseca do tri godine, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja od šest mjeseci do pet godina, a za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga kazna zatvora od dvije do 10 godina, dok je, za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija propisan zatvor od jedne do osam godina.

U optužnici je predloženo i da se okrivljenima Medenica Milošu, Medenica Vesni, Vučinić Marku i Bevenja Marjanu produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

“Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenih i načelo sudske nezavisnosti“, kazao je Radonjić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.