Ni sud u Portugalu ne priznaje Sky razgovore kao validan dokaz, oslobođen osumnjičeni
Mejl oslobođen u Portugalu

Nakon Holandije, Belgije, Italije...

Ni sud u Portugalu ne priznaje Sky razgovore kao validan dokaz, oslobođen osumnjičeni

Portugal je još jedna evropska zemlja čiji su organi osporili validnost hakovanih kriptovanih razgovora oslobađajući još jednog uhapšenog. Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja je temeljići istragu na Sky razgovorima uhapsila više osoba. Većina evropskih zemalja na sudu hakovane razgovore ne priznaje kao dokaz, što je rezultiralo oslobađajućim presudama.

Naime, jedan od najtraženijih lica britanske Nacionalne agencije za kriminal pušten je uz kauciju odlukom suda u Lisabonu. Sud je ovakvu odluku obrazložio tvrdnjama da ja hakovanje Encrochat razgovora nezakonito te se isti ne mogu koristiti kao dokaz.

Jedan od najtraženijih lica u Velikoj Britaniji Aleks Mejl (29), uhapšen je u maju na aerodromu u Lisabonu nakon što je stigao letom iz Turske gdje mu je odbijen ulazak, saopštila je tada britanska Nacionalna agencija za kriminal.

On se sumnjičio da je koristeći EncroChat šifrovanu komunikacionu mrežu organizovao šverc narkotika širom Evrope, pranje novca....

Sudovi u Holandiji, Belgiji, Italiji obustavili su postupke koji su zasnovani na "SKY" komunikaciji

U postupcima pred podogričkim Višim sudom, u brojnim predmetima, advokati odbrana ukazuju na to da po ZKP-u Crne Gore "SKY" ne može biti dokaz već da je on samo operativan podatak koji usmjerava istragu koja prije podizanja optužnice mora biti zaključena.

 Širom Evrope sudovi su odbacili određen broj optužnica koje se zasnivaju na "SKY"-u. Tako Holandija, Belgija i Italija imaju niz nedavnih primjera u kojima su sudovi zamrznuli postupke ili odbacili a  u kojima je kao dokaz tužilaštvo priložilo "SKY" komunikaciju.

U prilog tome govori i slučaj koji je nedavno odbačen pred sudom Italije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.