Vajs podržao Rakčevića: Luka da bude gradonačelnik koji će služiti svim građanima Podgorice

Evropski poslanik i koopredsjednik Zelenih Evrope Tomas Vajs dao je podršku Luki Rakčeviću za predstojeće lokalne izbore u Glavnom gradu rekavši da se nada da će Rakčević postati gradonačelnik kako bi služio svim građanima i obezbjedio dobar život Podgoričana, saopšteno je iz GP URA.

On je, kako se navodi, zajedno sa nosiocem liste URE u glavnom gradu obišao Blok V kao primjer dobrog urbanističkog planiranja.

"Zeleni gradonačelnici širom Evropske unije mijenjanju gradove i podižu kvalitet života svih. Riječ je o javnom prevozu, o zelenim prostorima između zgrada, riječ je o vrtićima i dobrim školama, riječ je o lokalnom snabdjevanju, čistoj vodi i zdravom vazduhu koji uzdišemo. Kvalitet života u našim gradovima je ključni uslov koji moramo isporučiti da bi imali zdrav život, ali i građane koji žele da žive u našim gradovima“, poručio je Vajs.

Vajs je kazao da je Blok V u Podgorici jako dobar primjer kako kvalitet života može izgledati.

"Možda ćete pomisliti: „Blok V to i ne zvuči tako lijepo“, ali ako pogledate malo bolje, da ima velikih zgrada sa mnogo stanova, ali i sa mnogo zelenog prostora između zgrada. Tu su vrtići, tu je prostor za igru, tu je prostor za sjedanje, možete se baviti čak i sportom, a da za to ne platite ništa. A tu su i pabovi, kao i brojne mogućnosti za kupovinu. Nadam se da će u budućnosti tramvajska linija povezivati Blok V sa ostatkom grada. Zato što je javni transport omogućava građanima da dođu do posla na jeftin način, da dođu do mjesta do kojih žele na lak način. I da ne moraju da uzimaju svoje automobile za to, koji zagađuju naše gradove koji stvaraju buku i čine prostor opasan po djecu. Tako može izgledati dobar život u gradu“, poručio je Vajs.

Rakčević je izrazio zadovoljstvo što je Vajs kao veliki prijatelj URE i Crne Gore došao iz Evropskog parlamenta da bi, kako je kazao, po ko zna koji put pružio otvorenu i snažnu podršku evropskih institucija, a posebno Evropskih zelenih, zelenoj agendi i namjeri URE da Podgorica bude održiv, evropski i moderan grad.

"Naša namjera je da sve djelove Podgorice pogotovo one koji nisu urbanizovani, poput velikog prostora Sadina na kome se nalazi preko 200 hektara neizgrađenog prostora, a koji treba urbanizovati u narednom periodu urbanizujemo po principu Bloka V. U Bloku V je građeno 150 hiljada kvadrata stanogradnje i poslovnih prostora, korisnih prostora, vrtića, osnovnih škola, domova zdravlja…na 24 hektara zemljišta. Ukoliko taj princip budemo sprovodili i na prostoru Sadina, ali i na prostoru drugih neizgrađenih djelova Podgorice dobićemo visoko-funkcionalne kvartove u kojima će zaista građani imati visok stepen kvaliteta života“, poručio je Rakčević.

On je istakao da je namjera URE da primjer Bloka V koriste širom Podgorice.

"Da Podgoricu razvijamo kao Blok V, a ne kao City kvart ili Master kvart ili sve ove „moderne i nove“ kvartove koje je Demokratska partja socijalista (DPS) ucrtavala i gradila u poslednje tri decenije u našem gradu kako bi zaista svi građani ovog grada mogli da osjete jedan mnogo značajniji i mnogo ljepši kvalitet života i kako bi njihova djeca, prije svega, imala potpuno zaokruženu cjelinu i sve usluge koje im trebaju tokom njihovog bezbrižnog odrastanja“, poručio je Rakčević.

Istakao je i da je zahvalan svim zelenim gradonačelnicima i u Budimpešti, i u njemačkim i austrijskim gradovima koji, kako je kazao, zaista pokazuju dobre primjere kako treba razvijati lokalne uprave.

"Mislim da ne treba nikakva prevelika pamet i da ne treba izmišljati toplu vodu već kopirati dobre mjere koje imamo širom Evrope, kako bi Blok V i Podgorica bili jedno mnogo bolje i mnogo ljepše mjesto za život. Naš plan je da svi krovovi zgrada i u Bloku V i svi krovovi zgrada u predjelu preko Morače dobiju solarne panele, kako bi koristili solarnu energiju, a pogotovo u ovom vremenu jedne velike energetske neizvjesnosti koja pogađa čitavu Evropsku uniju i sve evropske države, kako se ne bi oslanjali na energetski sistem već kako bi sami proizvodili struju na našim zgradama, koja bi nas učinjela ekonomski nezavisnijim. Podgorica ima preko 250 sunčanih dana i to je zaista ogroman potencijal koji možemo iskoristiti, pa mislim da bi bilo neodgovorno ukoliko to ne bi koristili u narednom periodu“, zaključio je Rakčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.