Poljska neće prekidati diplomatske odnose sa Rusijom dok to ne uradi cijela EU
Ilustracija

Poljska neće prekidati diplomatske odnose sa Rusijom dok to ne uradi cijela EU

Ruski ambasador u Varšavi pozvan je u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova da mu saopšte osudu nelegalnih referenduma i aneksije ukrajinskih teritorija prošle sedmice, kao i prijetnje Rusije svjetskom miru, uključujući tu i prijetnje Poljskoj, ali sama Poljska bez Evropske unije neće protjerivati ambasadora.

“Danas su pozvani ruski ambasadori u zemljama članicama Evropske unije. Mi smo ga takođe pozvali da izrazimo naš stav prema nelegalnim odlukama predsjednika Vladimira Putina o aneksiji, takođe nelegalnoj, teritorija Ukrajine. Takođe je riječ i tome da Ruska Federacije upućuje prijetnje svjetskom miru, a takođe i našoj zemlji“, kazao je portparol poljskog MSP Lukaš Jašina.

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev odbio je, posle sastanka u poljskom MSP, da Rusija krši međunarodno pravo.

“Rusija ni na koji način ne krši međunarodno pravo. To je akt samoopredjeljenja naroda tih teritorija, koji Ruska Federacija u potpunosti podržava“, kazao je Andrejev novinarima i dodao da će te oblasti zauvjek ostati dio Rusije.

Zamjenik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da Poljska neće samoinicijativno prekidati kontakte sa ruskim diplomatama.

“Ako se svi na evropskom nivou dogovorimo da treba da prekinemo sve kontakte sa ruskim diplomatama, naravno da će to Poljska učiniti. U ovom trenutku ne planira sama takav korak, po principu da ih izbacimo pa da vidimo šta će da se desi. Ne može da bude tako da samo Poljska dela, a Njemci i Francuzi i dalje razgovaraju sa Rusima“, kazao je Pšidač.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.