Čovječanstvo je ušlo u novo doba: Istorijska misija NASA-e, “Dart“ pogodio asteroid
Foto: NASA

Čovječanstvo je ušlo u novo doba: Istorijska misija NASA-e, “Dart“ pogodio asteroid

NASA je kasno sinoć uspješno pogodila asteroid letjelicom DART. Bila je to istorijska misija jer se radilo o "prvom planetarnom testu za odbranu" Zemlje od potencijalnog udara, tako da asteroid skrene s njegove putanje.

Posljednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letelici, a posljednja slika snimljena dvije sekunde prije udara.

Sudar Darta sa Dimorfosom je skoro sigurno promijenio kurs asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike o očuvanju energije i impulsa. Ukoliko se Dimorfosova orbita oko većeg asteroida Didimosa ne promijeni, onda će Njutnovi zakoni biti oboreni.

Prvi put u istoriji poslali smo svemirsku letelicu i sudarili je sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje, poručili su iz NASA.

“Čovječanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno“, rekla je jedna od čelnica Nase, Lori Glejz.

Cilj misije je da zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om – što je naziv za neki objekat u blizini Zemlje – asteroid ili kometu – koja bi mogla da se približi orbiti.

NASA je 2016. godine osnovala Kancelariju za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnje NEO velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli da oštetei Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutno ne znaju da li Zemlji prijeti neki NEO, ali asteroid je prije nekih 66 miliona godina ostavio ogroman krater na meksičkom poluostrvu Jukatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaurusa.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u novembru 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dimorfosov prečnik je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didimos.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.