Drecun: Crna Gora bi mogla da profitira od inflacije na svjetskom niovu, nema razloga za povećanje cijena struje
Predrag Drecun

“Moramo prestati da zadovoljavamo tuđe geopolitičke interese“

Drecun: Crna Gora bi mogla da profitira od inflacije na svjetskom niovu, nema razloga za povećanje cijena struje

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da Crna Gora ne treba da vodi globalne bitke i zadovoljava tuđe interese, već da se okrene sopstvenim. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” kazao da bi od inflacije na svjetskom nivou mogli da profitiramo. Istakao je da nema razloga da dođe do povećanja cijena struje u Crnoj Gori.

Drecun smatra da je trenutno na tapeti promjena globalnog sistema, a da mi kao mala zemlja ne treba da vodimo te bitke već da gledamo kako da preživimo.

“Kao mala ekonomija mi takođe imamo i prednosti. Te prednosti ne koristimo. Otkako je započeta tranzicija mi smo kod r slova od tranzicije. Nismo krenuli u korišćenje sopstvenih potencijala. To je pitanje strategije”, kazao je analitičar.

Primjećuje da smo više okrenuti zadovoljavanju tuđih geopolitičkih interesa.

“Mislim da bi to trebalo da se promijeni i da bi od inflacije na svjetskom nivou mogli da profitiramo. Da zarađujmo na izvozu hrane, energije. Nažalost, to se ne može uraditi odmah. Kada je riječ o hrani moglo bi brzo, kada je riječ o energiji za pet godina bismo mogli da budemo u suficitu energije izgradnjom jednog velikog objekta”, kazao je on.

Drecun ističe da nema razloga da dođe do povećanja cijena struje u Crnoj Gori.

“Slikovito da vam kažem, cijena hafte i goriva na svjetskom nivou varira, dok je u zemljama ukoje imaju naftu, ona je niska. Za njihove građane cijena je toliko, a izvozi se po svjetskim cijenama. To i mi treba da radimo. Nema razloga da naša struja bude skupa. Imamo Perućicu, TE Pljevlja, Pivu. Mi ne treba da dajemo podsticaj za male elektrane jer jedino dobijamo nelagodu. Imamo dobre hidrološke prilike. Ako bude dobra godina s tog aspekta neće biti problema”, kazao je on.

Istakao je da će se povećanje zarada zahvaljujući programu Evropa sad istopiti sa rastom cijena.

"Mi generalno moramo da utišamo ambicije. Ne može svako da kuca na državnu kasu i traži ono što nije realno,a mnogo toga je motivisano političkim razlozima", rekao je Drecun. 

Objasnio je da svi naši problemi proističu iz spoljno trgovonskog deficita. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.