Premijerka Tras i visoki predstavnici vlasti položili zakletvu vjernosti kralju
Foto: Reuters

Premijerka Tras i visoki predstavnici vlasti položili zakletvu vjernosti kralju

Premijerka Liz Tras i visoki predstavnici vlasti položili su zakletvu vjernosti kralju Čarlsu Trećem u Donjem domu britanskog Parlamenta.

Prvi je položio zakletvu predsjednik Donjeg doma Lindzi Hojl, navodeći da se zaklinje na odanost kralju i njegovim nasljednicima, posle njega su to učinili i poslanici koji su najduže u parlamentu, a zatim i premijerka.

Svi poslanici polažu zakletvu odanosti monarhu kada su izabrani. Ponavljanje zakletve kada se promijeni monarh nije zakonska obaveza, ali svih 650 poslanika Parlamenta će imati priliku da ponovo polože zakletvu narednih dana, ako to budu željeli.

Kralj Čarls Treći zvanično je danas proglašen suverenom posle smrti svoje majke Elizabete Druge. Čarls je automatski postao kralj kada je njegova majka kraljica Elizabeta Druga umrla u četvrtak, ali ceremonija proglašenja je ključni ustavni i ceremonijalni korak kojim se novi monarh predstavlja zemlji.

Redovni rad parlamenta suspendovan je tokom perioda žalosti za kraljicom. Donji dom, ili Dom komuna, održava sjednicu danas da bi poslanici mogli da odaju počast preminuloj kraljici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.