Turski Tosčelik  i njegov japanski partner Toyo ulažu 200 miliona dolara
Ilustracija

Turski Tosčelik i njegov japanski partner Toyo ulažu 200 miliona dolara

Tosyalı Toyo Çelik A.Ş., koju su zajednički osnovali Tosyalı Holding i japanski Toyo Kohan, proizvodi prvu tursku naprednu tehnologiju i ravni čelik visoke dodane vrijednosti.

Tursko-japansko partnerstvo, investiralo je 500 miliona dolara u "Osmaniye", te to predstavlja jednu je od najvažnijih investicija u Turskoj, prenosi HugeDomains.

Uloženo je u visokotehnološki proizvod, koji je najmarkantnija jedinica industrije čelika.

Priča o partnerstvu "Toyo i Tosyalı" je takođe prilično zanimljiva. Hirohiko Sumida, predsjednik odbora direktora "Toyo Kohana", i Fuat Tosyalı, predsjednik odbora direktora "Tosyalı Holdinga", datira iz 2011. godine. Odmah nakon toga, 2012. godine, "Tosyalı i Toyo" su odlučili da osnuju zajedničku kompaniju i započeli su pregovori za ulaganje.

Temelji postavljeni 2013. godine završeni su 2015. godine, a partnerstvo "Tosyalı Toyo" započelo je proizvodnju 2015. godine.

U pogonu u kojem se proizvode konzerve za konzerviranu hranu kao što su konzervirano ulje, sa traka se skidaju i čelični, valjani, cinkovani, kiseli toplo valjani proizvodi i farbani proizvodi.

Objekat, koji zapošljava oko 900 ljudi, opslužuje široku oblast od ambalaže do bijele tehnike, od IT proizvoda do građevinarstva, stoji u tekstu HugeDomains.

Ugovor će stupiti na snagu krajem 2023. godine .

Partneri su odlučili da sada povećaju svoja postojeća ulaganja.

Prema navodima japanskog medijskog giganta "Nikkei", partnerstvo "Tosyalı Toyo" odlučilo je da proširi proizvodnu liniju limova ulaganjem od 200 miliona dolara, odnosno 3,6 milijardi lira.

Partnerstvo  je najavili povećanje godišnjeg proizvodnog kapaciteta od 650 hiljada tona na 925 hiljada tona u svom pogonu u Osmaniji.

Pretvaranje nove investicije u proizvodnju obaviće se do kraja 2023. godine.

Investicija u proizvodnji ambalaže dobila je zamah pojavom koronavirusa,F ostvariće proizvodnju na prostoru Evrope, Srednjeg istoka, Sjeverne Afrike, kao i tržišta Centralne Azije zajedno sa Turskom.

Karakteristika koja razlikuje japanske investicije, koje su u Turskoj naglo porasle posljednjih godina, od drugih zemalja je da stvaraju nove mogućnosti zapošljavanja i proširuju svoje poslovanje.

Posebno treba podržati investicije, koje proizvode napredne tehnološke proizvode, piše HugeDomains.

U cilju uvećanja izvoza još jedna investicija koju je "Tosyalı" napravio sa "Toyoom" u 2012. godini bila je Željezara Nikšić, najveći industrijski objekat u Crnoj Gori.

Džinovski objekat, koji je osnovan 1950-ih i koji je jedno vreme imao više od 22 hiljade zaposlenih, počeo je da se smanjuje raspadom Jugoslavije i smanjio broj zaposlenih na 320.

Investicije u pogon koji je "Tosyalı Holding" kupio 2012. nisu imale velike koristi, a nakon 10 godina "Tosyalı" je prekinuo proizvodnju u fabrici i započeo pregovore o prodaji.

Prošle nedelje, crnogorska državna elektroprivreda EPCG ušla je u kupovinu nikšićke fabrike Željezare.

Crnogorski premijer Dritan Abazović pokrenuo je zvaničan proces prodaje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.