Borelj:  EU će nastaviti da pruža Ukrajini pomoć
Borelj

Borelj: EU će nastaviti da pruža Ukrajini pomoć

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je, na sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije u Pragu, da se situacije u Ukrajini pola godine nakon napada Rusije ne popravlja i da će EU nastaviti da pruža Ukrajini pomoć, mada se rezerve oružja u zemljama članicama Unije osjetno tanje.

„Ukrajini je potrebna naša pomoć i mi ćemo je pružati. Tema rata u Ukrajini je za mene najvažniji dio sastanka. Nadam se da će ministri danas dati zeleno svijetlo misiji obuke“, rekao je Borel novinarima pred današnji radni dio dvodnevnog neformalnog sastanka ministara odbrane.

Evropski zvaničnik kazao je da će pored odluke o misiji obuke ukrajinskih vojnika u zemljama članicama danas razmatrati i dalje isporuke oružja Ukrajini, iako je naglasio da su rezerve oružja u EU sve manje.

Obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji nudi danas u Pragu Slovačka, a njen ministar odbrane Jaroslav Nađ podsjetio je da su Slovačka, kao i Češka, tu obuku ponudile još prije godinu dana.

Ta ideja misije za obuku je stara. Razmatrali smo je još prije nego što je počeo rat, kazao je Borel.

„Najvažnija tema neformalnog sastanka ministara je ruska agresija u Ukrajini. Sledeća tema je situacija u Africi i drugim regionima koje Rusija nastoji da destabilizuje“, kazala je češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Prema ocjeni eksperata, jedan od regiona van EU koji Rusija aktivno nastoji da destabilizuje je Zapadni Balkan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.