Neto dobit EPCG za šest mjeseci 6,45 miliona, oko 10 miliona manje nego lani

Neto dobit EPCG za šest mjeseci 6,45 miliona, oko 10 miliona manje nego lani

Elektroprivreda (EPCG) je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 6,45 miliona EUR, što je 62 odsto, odnosno 10,64 miliona manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“I pored izostanka povoljnih hidroloških prilika, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat na koji su preovlađujući uticaj imala kretanja nivoa berzanskih cijena električne energije”, navodi se u finansijskom izvještaju elektroenergetske kompanije koji je objavljen na sajtu Montenegroberze.

EPCG je, kako se dodaje, u periodu od januara do kraja juna ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 244,37 miliona EUR i ostale prihode od poslovanja od skoro 1,2 miliona EUR.

“U odnosu na isti period prošle godine, prihodi od prodaje i ostali prihodi su veći 42 odsto ili 72,96 miliona EUR”, precizira se u izvještaju.

Kompanija je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupne troškove poslovanja, računajući i troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode, u iznosu od 236,33 miliona EUR i bili su veći 56 odsto ili 84,48 miliona EUR u odnosu na uporedni period.

Iz EPCG su naveli da je, kao posljedica većih tržišnih cijena, došlo do porasta prihoda i rashoda po osnovu trgovine električnom energijom, te je prihod od izvoza električne energije veći 58,12 miliona EUR, dok je rashod po osnovu uvoza veći 60,14 miliona EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U izvještaju se navodi da je EPCG izložena riziku promjena cijena struje na domaćem i stranom tržištu, odnosno berzi.

“Intencija novog menadžmenta i uprave EPCG je da kompanija bude direktni učesnik na regionalnim i evropskim tržištima bez posrednika, što do sada nije bio slučaj”, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Mina business

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.