Vlada dala zeleno svjetlo EPCG-u  da pregovara o preuzimanju Željezare

Nakon sastanka

Vlada dala zeleno svjetlo EPCG-u da pregovara o preuzimanju Željezare

"EPCG ima zeleno svijetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare", kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka na kome je trebalo da se odlučuje o predlogu da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) otkupi imovinu Željezare Nikšić.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari Nikšić tim povodom obratio se ranije pismom premijeru Dritanu Abazoviću, ukazujući na benefite koje bi, kako smatraju, EPCG imala ako bi otkupila imovinu Željezare.

Kažu da prilikom odlučivanja treba uzeti u obzir to da je još 2018. i 2019. ideja jednog od zaposenih bila da se u krugu fabrike sagradi solarna elektrana i tako obezbijedi sopstveni izvor električne energije. Za to je, kažu, razrađen i projekat, a ideja se pokazala opravdanom.

"Pri današnjim cijenama električne energije na berzi povrat ove investicije u narednih najmanje 20 godina ubrala bi kompanija koja bi bila u vlasništvu EPCG. Postavlja se pitanje zašto država, odnosno EPCG, ne bi sagradila solarnu elektranu koja bi činila 1/5 proizvodnje Termoelektrane Pljevlja kada za to postoje idealni uslovi i kada je sadašnji vlasnik upravo imao namjeru da zadrži imovinu fabrike nakon otpuštanja zaposlenih sa istim ciljem", kazali su zaposleni.

Kažu da bi u slučaju preuzimanja fabrike EPCG mogla da računa na brojne druge benefite.

Između ostalog tu navode proizvodnju kovanih legiranih čelika, korišćenje kapaciteta Radventa za interne potrebe fabrike i za pružanje usluga za potrebe tehničkog održavanja i remonta proizvodnih jedinica EPCG i za montažu solarnih panela na već započetim projektma u okviru EPCG.

Dodaju i da bi se opremanjem bivših proizvodnih hala u kratkom periodu obezbijedili uslovi za pokretanje velikog broja prerađivačkih kapaciteta EPCG.

Podsjećaju i da su stučnjaci iz Austrije i Italije prije par godina nudili opremu po principu ključ u ruke da su u prostorijama Željezare napravi centar za skladištenje podataka za potrebe lokalne samouprave, agencija, uprava i slično.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari izrazio je nadu da će prilikom donošenja odluke o sudbini Željezare uzeti u razmatranje navedene stavke i da će na današanjem sastanku biti odlučeno da se radnici Željezare vrate u proizvodne hale na obostrano zadovoljstvo i radnika i EPCG. 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.