Najavljen referendum u Zaporoškoj oblasti o ulasku u sastav Rusije
Zelenski ranije najavio da ukoliko se održe referendumi u okupiranim oblastima zauvjek prekida pregovore sa Rusijom

Najavljen referendum u Zaporoškoj oblasti o ulasku u sastav Rusije

Šef Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Evgenije Balicki potpisao je ukaz o održavanju referenduma o priključenju regiona Rusiji.

Belicki je potpisao dokument tokom foruma pokreta "Zajedno sa Rusijom“ koji se održava u Melitopolju, u Zaporoškoj oblasti, prenio je Sputnjik.

Na forumu učestvuje više od 700 delegata iz cijele oblasti. Obraćanje učesnika foruma pročitao je član Glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

"Na osnovu principa slobodnog izbora, uzimajući mišljenje svakog stanovnika našeg regiona kao glavnu vrijednost, objavljujemo namjeru da održimo referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravni subjekt. Mi smo jedan narod i bićemo zajedno“, navodi se u saopštenju.

Svi delegati u sali jednoglasno su podigli ruke u znak slaganja.

Ranije je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio da će svi pregovori sa Rusijom biti zauvjek prekinuti ako se u Donbasu i južnim oblastima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – održe referendumi o ulasku u sastav Rusije.

Komentarišući izjavu Zelenskog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je to želja stanovnika regiona, a ne Moskve i da ne razumije zašto se Zelenski obraća ruskom rukovodstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.