NVO MMNE: Oštrija kaznena politika doprinijela bi bezbjednosti na putevima

NVO MMNE: Oštrija kaznena politika doprinijela bi bezbjednosti na putevima

Oštrija kaznena politika i veće prisustvo saobraćajne policije na terenu, doprinijelo bi povećanju bezbjednosti na crnogorskim putevima, ocjenio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro (MMNE) Željko Đukić.

Kako je saopšteno iz te NVO, Đukić je to kazao na završnoj koferenciji projekta „Sačuvaj sebe i druge“, koji su realizovali u prethodnih šest mjeseci, uz podršđku Ministarstva kapitalnih investicija.

On je kazao da edukativne kampanje i aktivnosti nijesu same po sebi dovoljne, što potvrđuje i veliki broj saobraćajnih nesreća i nezgoda na crnogorskim putevima.

“Prije šest mjeseci smo krenuli u realizaciju ovog projekta, a upravo sa ciljem da utičemo na svijest građana da budu odgovorniji učesnici u saobraćaju, posebno u vrijeme ljetnje turističke sezone, kada je frekventnost i gustina saobraćaja znatno veća nego inače”, kazao je Đukić.

Đukić je istakao da se gotovo svakodnevno mogu pročitati naslovi o brojnim saobraćajnim nezgodama i nesrećama na crnogorskim putevima, često i sa poginulim osobama, i da su zato bar željeli da doprinesu povećanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju.

“Uz pomoć i podršku Uprave policije Centra bezbjednosti Bjelo Polje sproveli smo niz edukativnih i informativnih akcija na teritoriji naše opštine, kako bi direktno kroz distribuciju promotivnog i edukativnog materijala učesnicima u saobraćaju, posebno vozačima, još jednom skrenuli pažnju da poštuju sve saobraćjne propise”, rekao je Đukić.

On je dodao da su kreirali i sajt www.saobracaj.org.me, na kojem su objavili sve važne informacije iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture, ali i podatke vezane za broj i posljedice saobraćajnih nesreća i nezgoda.

“To su naslovi koje ne želimo više da čitamo i zato smo krenuli u realizaciju ovog projekta, uložili smo maksimalne napore, online kampanja je trajala svih šest mjeseci i iz toga ugla možemo reći da je ovaj projekat bio uspješan”, rekao je Đukić.

Kako je kazao, uprkos brojnim porukama koje su poslali o važnosti vezivanja pojasa, izbjegavanju telefoniranja u vožnji, zabrani vožnje automobila u alkoholisanom stanju, nijesu do kraja uspjeli da podignu nivo svijesti građana i njihove saobraćajne kulture.

“Zato smatram da je neophodna oštrija kaznena politika, možda čak i dopuna zakonskih akata, te veće prisustvo policije na terenu, kako bi se smanjio broj nesreća i nezgoda, a povećala odgvornost svih učesnika u saobraćaju, a prvenstveno vozača”, naglasio je Đukić.

Ipak, kako je poručio, ako su uspjeli da spasu bar jedan ljudski život i da spriječe bar jednu saobraćajnu nesreću, zahvaljujući ovom projektu, smatraju da su ostvarili svoju misiju

Načelnik saobraćajne policije Područne jedinice Bijelo Polje, Veselin Bošković, kazao je da taj projekat predstavlja značajan doprinos njihovoj svakodnevnoj borbi za očuvanje bezbjednosti u saobraćaju.

Bošković je istakao i da su statistički podaci Centra bezbjednosti za ovu godinu povoljni, ali i da stanje u bezbjendosti saobraćaja mora i može uvijek da bude bolje.

“U prošloj godini dogodile su se 104 saobraćajne nezgode do 1. avgusta, a ove 74, što je umanjenje za 42 odsto. Teške tjelesne povrede je u ovim saobraćajnim nezgodama u protekloj godini zadobilo deset osoba, a u tekućoj 13, što je jedini potadak za koji imamo uvećanje i to za 30 odsto”, rekao je Bošković.

Kako je kazao, sa lakim tjelsnim povredma bile su 34 osobe u prošloj, 24 a u ovoj godini.

Bošković je istakao da ove godine, do 1. avgusta, nije bilo poginulih iz saobraćajnih nezgoda na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Zbog vožnje u alkoholisanom stanju, kako je naveo, 76 osoba isključeno je iz saobraćaja prošle godine, a ove 122.

“Dakle, imamo uvećanje za 61 odsto, što je pokazatelj da službenici pojačno vrše kontrolu”, dodao je Bošković.

Bošković je naveo da je prekšajnih naloga prošle godine bilo 2.099, a ove 4.591.

Kako je dodao, bili bi zadovoljni da nije bilo toliko prekršaja, jer bi to bio bolji pokazatelj saobraćajne kulture i svijesti.

“Ali mi nastavljamo da radimo i da budno pratimo stanje na terenu”, poručio je Bošković.

On je naglasio da bi pažnju trebalo posvetiti i takozvanoj nasilničkoj vožnji, što je prepoznato u zakonskim odredbama pojedinih država iz regiona i da je neophodno, s obzirom na sve veći broj električnih trotineta, regulisati zakonski i njih kao prevozna sredstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.