Otkriven ogroman kanjon na Grenlandu
Ilustracija

Tehnologija- Nauka

Otkriven ogroman kanjon na Grenlandu

Naučnici NASA otkrili su veliki kanjon koji se nalazi na Sjevernom polu, za koji se do sada nije znalo.

On ima karakteristike krivudavog riječnog toka čija je dužina najmanje 750 kilometara, čime je duži od Grand kanjona. Na nekim dijelovima dubok je oko 800 metara.

Vjeruje se da je ovaj veliki prirodni fenomen nastao mnogo prije nego što su snijeg i glečari prekrili ovaj dio planete.

"Neko bi mogao da pomisli da smo potpuno istražili i ucrtali na mapu sve kopnene predjele Zemlje. Međutim, na planeti postoji još mnogo mjesta koje bi trebalo provjeriti, a sakriveni su od javnosti", rekao Džonatan Bamber sa Univerziteta u Bristolu.

Naučnici su koristili gomilu rudarskih snimaka koji su nastali proteklih godina kako bi dobili sliku terena ispod leda. Veliki dio podataka prikupljen je od 2009. godine u misiji NASA operacije Ajs Bridž. U istraživanju su korišćeni posebni radari koji mogu vidjeti sve što se nalazi ispod debelih naslaga glečara.

Skriveni kanjon je veći od Velikog kanjona u Arizoni, a istraživači vjeruju da on ima važnu ulogu u transportu vode, koja se stvara pri dnu glečera, prema okeanu.

Izvor (Nezavisne novine)