Kina tokom vojne vježbe blizu Tajvana izvela 'precizne raketne udare' (VIDEO)

Kineska vojska saopštila je danas da je izvela "precizne raketne udare" tokom vojnih vježbi u Tajvanskom moreuzu.

"Precizni raketni udari dugog dometa izvršeni su na odabrane ciljeve u istočnom dijelu Tajvanskog moreuza. Očekivani ishod je postignut", saopštila je Istočna komanda kineske Narodne oslobodilačke armije.

Komanda nije objavila druge detalje. Kina je ranije objavila da je započela vojne vježbe u šest zona oko Tajvana.

Kineska državna agencija Sinhua javila je da su tokom vojne vježbe izvedene operacije za "blokadu, napad na morske ciljeve, udare na kopnene ciljeve i kontrolu vazdušnog prostora".

U vježbama su učestvovali mornarica, vazdušne snage, artiljerija, trupe za stratešku i logističku podršku.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su vojne snage zemlje u pripravnosti i da prate situaciju nastojeći da izbjegnu eskalaciju tenzija. Održane su vježbe civilne odbrane, a postavljena su i obavještenja na skloništima od vazdušnih napada.

Kineske vojne vježbe su reakcija na posjetu Taipeiju predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Kina smatra Tajvan svojom odmetnutom provincijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Peking i Taipei imaju zasebne vlade od kraja kineskog građanskog rata, vođenog od 1945. do 1949. godine. Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.