Papa Franja dešavanja u kanadskim školama u 19. vijeku nazvao kulturnim genocidom

Papa Franja dešavanja u kanadskim školama u 19. vijeku nazvao kulturnim genocidom

Papa Franja ocijenio je danas da je pokušaj asimilacije domorodačke djece u Kanadi tokom 19. i 20. vijeka kroz škole kojima je upravljala crkva "kulturni genocid".

U razgovoru sa novinarima tokom povratka u Vatikan, Franja je rekao da nije koristio taj izraz tokom posete Kanadi jer mu to nikada nije palo na pamet.

"Tačno je da nisam upotrebio tu riječ jer mi nije pala na pamet, ali opisao sam genocid, zar ne? Izvinio sam se, tražio sam oprost za ovo dijelo, koje je bilo genocid", rekao je Franja.

Tokom posjete Kanadi on nikada nije upotrebio taj izraz.

Istražna komisija nazvala je 2015. nasilje nad djecom "kulturnim genocidom", tokom koga je umrlo najmanje 6.000 osoba izmedju kraja 19. veka i 1990-ih, i pogodilo je više generacija, a sjećanja su oživjela otkrićem hiljada anonimnih grobova 2021. godine.
Više od 150.000 domorodačke djece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa hrišćanske škole, finansirane od države, od 19. vijeka do 1970. godine. Cilj je bio da se ta djeca izoluju od uticaja njihovih porodica i kulture, odnosno njihova asimilacija.
U školama je bilo prisutno fizičko i seksualno zlostavljanje, a djeca su kažnjavana ukoliko su govorila svojim jezikom.

Izvor:Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.