Gori slovenački Kras, nadležni se nadaju kiši sledeće nedelje
Foto: Twitter

Nezapamćeni požari doveli do granica vatrogasce

Gori slovenački Kras, nadležni se nadaju kiši sledeće nedelje

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz vazduha, a do smirivanja situacije bi moglo doći sljedeće nedelje kada meteorolozi očekuju veće padavine na tom području.

Protekle noći je na terenu bilo oko 800 vatrogasaca, koji su držali liniju fronta požara i gasili manja žarišta, rekao je medijima u subotu Stanko Močnik, vođa vatrogasne jedinice, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana.

Požar se od jutros gasi sa do sada najvećim kapacitetima iz vazduha. Od ranih jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju ponovo uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovjednik slovenačke civilne zaštite Srečko Šestan.

On je istakao da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima budući da se oko 11 sati obično promeni situacija jer vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak kada se južni vjetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na području gdje bukti požar mogle da počnu da padaju sljedeće nedelje, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.