Crno na bijelo: Podržaćemo inicijative za poboljšanje statusa studenata
Foto: Crno na bijelo

Crno na bijelo: Podržaćemo inicijative za poboljšanje statusa studenata

Poslanici Kluba "Crno bijelo”, Miloš Konatar i Božena Jelušić sastali su se danas sa predstavnicima studenata Univerziteta Crne Gore, Aleksandrom Šipčićem, Andrejem Vukčevićem i Sašom Roćenom.

Studenti su poslanicima predstavili probleme sa kojima se suočavaju, a među prioritetnim ciljevima naglasili potrebu za povećanjem studentskih kredita i stipendija koji su u postojećim okolnostima povećanja životnih troškova nedovoljni za njihove osnovne potrebe.

Takođe, mišljenja su da je potrebno što prije pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Prevashodno su ukazali na potrebu povećanja iznosa naknade za Program stručnog osposobljavanja, jer trenutna nije na zadovoljavajućem nivou - ne odgovara visini minimalne zarade u Crnoj Gori i ne omogućava visokoškolcima dostojanstvene uslove za život.

Pored toga, sam program pokazuje značajne manjkavosti u odnosu poslodavaca i korisnika programa što se mora riješiti reformom zakona i programa.

Poslanici su izrazili zadovoljstvo zbog ostvarene komunikacije i izrazili spremnost za saradnju i podršku studentima u cilju poboljšanja njihovog socio-ekonomskog statusa ali i kvaliteta obrazovanja.

Poručili su da će kroz djelovanje u Skupštini Crne Gore i u saradnji sa ostalim kolegama u što skorijem roku pokrenuti pitanje povećanja iznosa stipendija i kredita i dijalog o reformi i evaluaciji rezultata Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem kako bi on ostvario puni potencijal na zadovoljstvo svih korisnika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.