Skupština Crne Gore

Mrdović poručila da su nosioci suvereniteta građani a ne političari

"Odgađanje izbora i produženje mandata u lokalnim Skupštinama zloupotreba Ustava i zakona"

Namjera predsjednika opština da sebi produže mandat prije izbora u oktobru predstavlja klasičnu zloupotrebu prava i negiranje Ustava Crne Gore, poručuje Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, čija je NVO podnijela inicijativu o ustavnosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

S druge strane, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković smatra da je odgađanjem lokalnih izbora čelnicima opština produžen mandat. Podsjetimo, Skupština opštine Žabljak nedavno je produžila mandat predsjedniku. 

Predsjednici opština i gradonačelnici ne mogu po sopstvenom nahođenju sebi produžavati mandate koji se prema Ustavu i međunarodnom pravu dobijaju samo na izborima, kaže Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

"Nosioci suvereniteta smo mi građani, a ne nikako političke partije, tako da se u konkretnom radi o klasičnoj zloupotrebi prava odnosno negiranju i potiranju Ustava Crne Gore", smatra Mrdović.

S druge strane, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković smatra drugačije.

"Činjenica da su izbori pomjereni za 23. oktobar znači i da je produžen mandat lokalnim skupštinama uključujući i Skupštinu Glavnog grada", kaže on.

Iz Ministarstva javne uprave napominju da je Zakonom o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da se način i postupak izbora predsjednika opštine uređuje statutom opština, a da se izbor predsjednika opštine mora izvršiti u roku od 30 dana od dana prestanka njegovog mandata.

Skupština Opštine Žabljak već je produžila mandat Veselinu Vukićeviću što je izazvalo burne rasprave lokalnih političara. Istu namjeru imaju i u podgoričkoj opštini na sjednici zakazanoj 5.jula.

"Imajući u vidu specifičnost situacije mi smo odlučili da zatražimo mišljenje predstavnika građana u lokalnom parlamentu o tom važnom pitanju", kaže Vuković.

Mrdovićeva tvrdi da se na ovaj način ne može premostiti aktuelna pravna situacija zbog čega je Akcija za socijalnu pravdu krajem maja podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopuna tog Zakona.

"Niti ustavotvorac niti zakonotvorci nijesu predvidjeli takve situacije, nijesu ni morali da ih predvide, jer kome je moglo pasti na pamet da će se jednom u Crnoj Gori, kao što je sada slučaj vladati bez izbora. Sve što se dešava može biti priprema terena za novo odgađanje oktobarskih lokalnih izbora", zaključuje Mrdovićeva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.