Nikšić, Danilovgrad i Cetinje pogodni za razvoj akvaponijske proizvodnje

ARTOS – prilika za inovativno zaposlenje“

Nikšić, Danilovgrad i Cetinje pogodni za razvoj akvaponijske proizvodnje

Eparhija budimljansko-nikšićka održala je juče uvodnu konferenciju za novinare u okviru projekta „ARTOS – prilika za inovativno zaposlenje“ u sali Parohijskog doma.

Projekat, kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, ima za cilj povećanje poslovnih kompetencija i zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije nezaposlenih mladih, nezaposlenih žena i nezaposlenih lica sa invaliditetom u inovativnoj akvaponijskoj proizvodnji te povećanje mogućnosti zapošljavanja u oblasti alternativne ekološki održive poljoprivrede i akvakulture u manje razvijenim opštinama: Nikšiću, Danilovgradu i Cetinju.

Ove opštine su zbog velike stope nezaposlenosti kao i zbog specifičnih geoloških i klimatskih uslova veoma pogodne za razvoj akvaponijske proizvodnje, rečeno je.

 Projekat će takođe doprinijeti povećanju sposobnosti poslodavaca za otvaranje novih radnih mjesta i obuku na radnom mjestu kroz inovativni pristup poljoprivredi i akvakulturi.

Projekat će objediniti dostignuća rada u akvaponskoj tehnologiji Eparhije budimljansko-nikšićke i djelovanje u radu sa ciljnim grupama i lokalnom zajednicom - saopšteno je.

Takođe, ovaj projekat ima za cilj da poveća sposobnost poljoprivrednih preduzetnika u stvaranju novih radnih mjesta i proširivanju sopstvenih kapaciteta.

"Tokom projekta biće obučeno i sertifikovano 14 nezaposlenih lica za rad u akvaponijskoj proizvodnji. Takođe će biti uspostavljen program za izvođenje ključne kvalifikacije obuke iz obrazovanja odraslih – oblast Proizvođač/proizvođačica u akvaponijskoj proizvodnji, proširiće se i opremiti postojeća akvaponijska proizvodnja u gradskom jezgru Nikšića za buduće obuke i zapošljavanje a jedan trener i dizajner u oblasti akvaponije biće biće obučen i zaposlen. Takođe, 6 poljoprivrednih preduzetnika će dobiti podršku za pokretanje akvaponijske proizvodnje kroz finansijsku podršku trećim licima i zaposliće 6 od 12 obučenih i sertifikovanih proizvođača u toku trajanja projekta i sa njima nastaviće zaposlenje najmanje 6 mjeseci nakon završetka projekta. Kroz finansijsku podršku trećim licima biće realizovano 6 manjih grantova za akvaponijske „start-up“ sisteme u maksimalnom iznosu od 15.000,00 € za poslodavce iz oblasti poljoprivrede i akvakulture, a u cilju zapošljavanja obučenih i licenciranih proizvođača u akvaponijskoj proizvodnji", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.