Ivanović ispred GI
Građanska inicijativa 21. maj

Ivanović ispred GI "21. maj": Ministarstvo pravde manipuliše i prikriva činjenice

Građanska inicijativa “21. maj”, društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore, je dužna da reaguje na komparativnu analizu sadržaja ugovora sa vjerskim zajednicama, a koju je javnosti ponudilo Ministarstvo pravde, saopštio je prof. dr Veselin N. Ivanović, član centralnog Savjeta Građanske inicijative “21. maj”.

Imajući u vidu kako navodi Ivanović ukupan sadržaj predstavljenog nacrta ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji je višestruko sporan i neprihvatljiv za suverenu i sekularnu državu, osvrnuo se na nekoliko nedopustivih odredbi u ugovoru ali i predmetnoj analizi Ministarstva pravde.

Analiza je poručuju nedostatna i predstavlja namjerno osmišljeni pokušaj da se umanji šteta i reakcije u društvu nakon objavljivanja navodno usaglašenog teksta ugovora crnogorske Vlade sa SPC.

U analizi Ministarstva pravde nisu kako poručuju objavljene preambule ostalih ugovora što je samo po sebi indikativno i ukazuje na manipulaciju, prikrivanje činjenica i projektovano obmanjivanje javnosti.

"U preambuli nacrta Ugovora sa SPC priznaje se kontinuitet ovoj crkvenoj zajednici sa sjedištem u Beogradu od 1220. godine, iako to ne odgovara istorijskim činjenicama, i od “apostolskih vremena” što je, u najmanju ruku, neozbiljno i neodgovorno i predstavlja prisvajanje skoro dva milenijuma hrišćanstva u korist SPC. U daljem procesu, u cilju utvrđivanja pune istine, od SPC treba tražiti da svoj kontinuitet i dokaže dostavljajući akt o svom osnivanju (hristovulju, najraniji Tomos dobijen od strane Vaseljenske patrijaršije, ili neki sličan dokument), kao i da se javno objavi Tomos iz 1922. godine koji implicitno tretira i pitanje trajanja SPC u Crnoj Gori.

Član 7, stav 3, ponuđenog Ugovora predviđa da Država “jemči Crkvi nepovredivost prava svojine i državine nad …”. Ovog “jemstva” nema u ugovorima sa ostalim vjerskim zajednicama, pa je Ministarstvo pravde dužno da javnosti pojasni ovu bitnu razliku i iz kojih je razloga ovako važna činjenica prećutana.

Član 19, stav 3, Ugovor sa SPC sklapa se “na neodređeno vrijeme”, dok su ugovori sa svim ostalim vjerskim zajednicama podložni izmjenama. Ovakav pristup dovodi u pitanje ravnopravnost ostalih vjerskih zajednica i razotkriva namjeru Ministarstva pravde i Vlade Crne Gore da po svaku cijenu privileguju SPC u odnosu na sve druge i ukazuje na bojazan da bi ova manipulacija jednog dana stvarno mogla biti provjerena od strane demokratskih i istinski sekularnih vlasti. Takođe, Ministarstvo pravde je dužno da odgovori na pitanje kako su uočeni primjeri privilegovanja SPC u skladu sa Ustavom Crne Gore kojim su garantovana jednaka  prava svim vjerskim zajednicama", pojasnio je Ivanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.