Cerović: Ljekari imaju puno razloga za slavlje, dosta učinjeno za našu struku
Žanka Cerović

"Nedostatak medicinskog osoblja i dalje najveći problem Crne Gore"

Cerović: Ljekari imaju puno razloga za slavlje, dosta učinjeno za našu struku

Nedostatak ljekara veliki je problem, a Crna Gora nije imala dobru zdravstvenu politiku da mlade doktore zadrži u zemlji, ocijenila je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG1 predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović.

Ona je, povodom godišnjice Ljekarske komore Crne Gore, rekla da ljekari danas imaju razloga za slavlje, jer je za posljednjih godinu dana učinjeno jako puno za ljekarsku struku.

"Država nas je konačno uvažila. Od 1. januara imamo povećanje plata za 30 odsto za ljekare, a od 1. jula imaćemo obračun plata Zakonom o zaradama u javnom sektoru, pa će opet naše plate biti značajno veće", istakla je Cerović.

Status ljekara, međutim, još uvijek nije dobar, ali je bolji nego što je bio: "Mora se mjesto ljekara statusno definisati kao svuda u svijetu".

Istakla je da bi mora postoji registar svih ljekara da bi se razvijala ljekarska politika u zemlji.

"Mi smo napravili elektronsku bazu podataka. Tu je lična karta svakog ljekara. Tačno znamo ko radi kao specijalista, subspecijalista, koliko ljekara ima u kom gradu, da li neki ljekar ide u penziju", rekla je Cerović.

Svjetska statistika je, kako je rekla, porazna kad je u pitanju broj doktora: "Imamo podatak iz 2013. godine po kome Crna Gora ima 250 ljekara na 100.000 stanovnika, što je izuzetno malo".

Više ih, navodi ona, imaju Srbija, Hrvatska, Moldavija, Gruzija, Kazahstan...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.