Zaharova: Ukrajina više ne postoji u starim granicama
Zaharova

Zaharova: Ukrajina više ne postoji u starim granicama

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Ukrajina više ne postoji u svojim nekadašnjim granicama, dodajući da je to "očigledno".

"Ukrajina koju smo svi poznavali unutar onih granica koje su postojale ranije, više nema. I neće je biti. To je očigledno", rekla je Zaharova u intervjuu za Skaj njuz Arabiju, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenIijela je agencija RIA Novosti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da Rusija ima pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija. Kao primjer za presedan naveo je samoproglašenu kosovsku nezavisnost, prenosi Rts.

Putin je istakao i da Rusija nema ništa protiv toga da se Ukrajina priključi Evropskoj uniji. Naime, juče je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da je to tijelo Evropske unije preporučilo da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU.

"Evropska unija nije vojna organizacija ili vojno-politički blok, za razliku od NATO-a. Uvijek smo govorili i uvijek ću reći da je naš stav vrlo jasan po ovom pitanju. Mi nemamo ništa protiv ulaska Ukrajine", istakao je Putin.

Britanski premijer Boris Džonson posjetio je u petak Kijev, gdje je obećao da će Britanija Ukrajini obezbijediti "stratešku izdržljivost".

Džonson je naveo i da će Britanija raditi sa Ukrajinom na pokretanju izvoza žitarica preko Crnog mora.

Ukrajina od 1. jula ukida bezvizni režim za Ruse, pa će od tog datuma od njih zahtijevati da dobiju vize za ulazak u zemlju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.