Đukanović: Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka svom cilju

Posjeta Jermeniji

Đukanović: Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka svom cilju

I ono što želimo sebi, želimo i vama. Nažalost, imali smo dosta burnu prošlost i svjedočimo tome kako su nesporazumi i nestabilnosti u našim regionima usporavali naš razvoj, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa jermenskim kolegom.

Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića uz najviše vojne i državne počasti ispred predsjedničke palate dočekao je predsjednik Jermenije Vahagn Khachaturyan. Nakon ceremonije,Đukanović  Khachaturyan imali su tete-a-tete razgovor, koji su nastavili na susretu delegacija Crne Gore i Jermenije.

Doek3

Đukanović je istakao da je ovo prva posjeta predsjednika Crne Gore Jermeniji od obnove nezavisnosti naše zemlje, ali  istakao veoma dugu i bogatu tradiciju međudržavnih odnosa i prijateljstva. Tema razgovora je bila kako unaprijediti međudržavnu saradnju.

"Saglasan sam sa vašom ocjenom da smo veoma temeljito prošli kroz ta pitanja i rekao bih vrlo realno sagledali i to šta bi mogli biti prioriteti naše buduće saradnje. Ubijeđen sam da ćemo se odgovorno odnijeti prema tom identifikovanom kapacitetu, da ćemo ga iskoristiti i da ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti svestranijoj međudržavnoj saradnji između naše dvije zemlje. Realno najizdašniji resurs za unapređenje saradnje je ekonomija. Drago mi je da smo imali prilike da tokom ova dva dana budemo stalno u društvu i ministra ekonomije vaše zemlje. Računam da ćemo u bliskoj budućnosti imati i uzvratne posjete zvaničnika Jermenije Crnoj Gori i da će to biti već prilika da krenemo u razradu  mogućnosti za dalje unapređenje međudržavne saradnje", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, predstavio je domete ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore tokom posljednjih petnaestak godina od obnove nezavisnosti.

"Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka svom cilju, a to je usvajanje evropskog sistema vrijednosti i obezbjeđivanje pozicije članice EU. Vjerujem da je to realno ostvarljiv cilj u doglednoj budućnosti i vjerujem da je to cilj koji će, ne samo našu zemlju, nego region Zapadnog Balkana učiniti stabilnijim i prosperitetnijim", istakao je crnogorksi predsjednik.

Sastanak2

Iskazao je poštovanje koje za napore koje Jermenija ulaže na očuvanju i obezbjeđenju dugoročno održivog mira u  regionu.

"Crna Gora je država koja ima tradicionalne odnose sa Jermenijom, ali i država koja upravo osjećajući bliskost sa Južnim Kavkazom je u međuvremenu razvijala odnose i sa drugim državama: i sa Azerbejdžanom i sa Gruzijom. I ono što želimo sebi, želimo i vama. Nažalost, imali smo dosta burnu prošlost i svjedočimo tome kako su nesporazumi i nestabilnosti u našim regionima usporavali naš razvoj", naveo je Đukanović.

Kako je rekao, upravo sa tim iskustvom i sa prijateljskim pobudama pažljivo pratimo sve što se događa u regionu.

" Veoma poštujemo vaše napore da se mirnim i političkim putem dođe do rješenja koja će značiti dugoročno održivi mir i stabilnost  Južnog Kavkaza, što je nužna pretpostavka za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj. Dakle, želimo vam sve najbolje, želimo vam istrajnost na tom putu, u uvjerenje da ćete biti uspješni u traganju za tim rješenjem i radujući se unaprijed našoj budućoj saradnji za koju vjerujemo da će značiti dalje obogaćivanje prijateljstva", rekao je Đukanović.

Jermenski šef države istakao je da su razgovarali o mogućnostima uzajamnih, korisnih odnosa za naše zemlje i snaženje tih odnosa odnosno o praktičnim koracima koji se u tom pravcu mogu preduzeti.

"Uvjerili smo jedan drugog da smo spremni i posvećeni takvom djelovanju sa komentarima o uzajamnoj ekonomskoj saradnji i povećanju trgovinske razmjene navodeći da su turizam i informacione tehnologije sektori sa najvećim potencijalom za saradnju i izrazili smo spremnost da to podržimo na svaki mogući način. U tom kontekstu, takođe smo govorili i o industriji, zdravlju, obnovljivim izvorima energije i saradnji u tim sektorima", kazao je Khachaturyan.

Podsjetio je da su Jerevan i Podgorica još od 1978. potpisali Sporazum o saradnji, a dogovoreno je dodatno unapređenje saradnja glavnih gradova.

"Takođe sam sa svojim kolegom razgovarao o održivim rješenjima za mir u regionu i naporima koje Jermenija ulaže u tom pravcu i drago mi je što mogu da kažem da imamo slaganje stavova vezano za regionalna pitanja i da smo naglasili značaj repatrijacije zatvorenika uključujući očuvanje jermenskog kulturnog nasleđa koje je sada pod kontrolom azarbejdžanskih vlasti", kazao je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.