Đenero: Crna Gora se mora vratiti u period prije avgusta 2020.
Đenero

Đenero: Crna Gora se mora vratiti u period prije avgusta 2020.

Crna Gora se mora vratiti u period prije avgusta 2020. i dokazati da je i dalje lider u procesu proširenja Evropske unije na prostor Zapadnog Balkana, ocijenio je u razgovoru za CdM hrvatski politički analitičar Davor Đenero, govoreći o 16 godina crnogorske nezavisnosti.

Kaže da su iza Crne Gore su četiri politička mandata nezavisnosti. U tom razdoblju, ističe, samo je godina dana koju bi trebalo zaboraviti, godina u kojoj je Crna Gora bila u regresiji, u kojoj nije bila svijetla tačka na Balkanu.

“Naravno da se u četiri politička mandata moglo postići više nego što je postignuto, a prije svega Crna Gora je u tom razdoblju trebala doći, ako ne do kraja pristupnih pregovora, ali pred početak njihova kraja, a ona je stigla samo do kraja njihova početka. Uspješno je otvorila sva pregovaračka poglavlja, ali zatvorila je u stvari tek jedno, ali vrlo važno – posve je uskladila svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom politikom članica Unije”, jasan je sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, najsvjetlija tačka protekla četiri politička mandata je to što se u njima Crna Gora nije ponašala prema balkanskim, nego prema evropskim pravilima.

Evropsko načelo dobrosusjedstva jedno je od temeljnih načela Unije, a niko na ovom prostoru, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju koje su članice Unije, nije bio tako uspješan kao Crna Gora.

“U Sarajevu, gdje očajavaju zbog politike svojih susjeda, uvijek napomenu kako imaju jednu susjednu državu s kojom nemaju nikakvih otvorenih problema, i za koju niti ne pomišljaju da bi mogla imati teritorijalnih pretenzija prema njima, a da je to Crna Gora”, napominje Đenero.

Podvlači da se Crna Gora za državnu samostalnost i puni suverenitet odlučila nakon atentata na modernističkog premijera Srbije Zorana Đinđića, kad je postalo jasno da bilo kakva državna zajednica sa Srbijom, koja se ne uspijeva demokratski konsolidiovati, dugoročno neće biti moguća.

Sve do tada, dodaje, Crna Gora je insistirala na državnoj zajednici, a otad je njen koncept suvereniteta svojevrstan odbrambeni mehanizam.

“Zanimljivo je da u ova četiri mandata suverenosti, u vrijeme kad su indipentisti vodili Crnu Goru, ona istovremeno sistemski napreduje u evropeizaciji, a već je postala dijelom evroatlantskih struktura, postavši punopravna članica NATO. Dakle, najbolje što možemo reći o projektu suverenosti Crne Gore je to da od početka on nije isključiv, nego da je otvoren evropskoj integraciji i prenosu dijela crnogorskog suvereniteta na evropski politički nivo”, rekao je Đenero za CdM.

Ipak, Đenero upozorava da četiri mandata suverenosti nisu riješila pitanje korupcije, koje je na Balkanu strukturno pitanje, ali se nakon godinu dana političkog diskontinuiteta vidi da izvorište problema korupcije nije jedna stranka ili jedna politička opcija i da pukom smjenom vlasti nije moguće riješiti taj problem.

“Pred Crnom Gorom je razdoblje u kojem mora ojačati načelo vladavine prava, razviti mentalitet nulte tolerancije prema korupciji, i vratiti se ponosno na položaj na kojem je bila prije augusta 2020. godine”, zaključio je Đenero u razgovoru za CdM.

Izvor: CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.