Borel: Snažna podrška Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO
Žozep Borelj

Borel: Snažna podrška Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO

Evropska unija je danas podržala nastojanja Finske i Švedske da pristupe NATO-u, čemu se protivi Turska, članica zapadne vojne alijanse.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izrazio je uvjerenje da će Švedska i Finska dobiti "snažnu podršku“ svih članica EU za članstvo u NATO-u, rekavši da to povećava jedinstvo Unije i čini je jačom.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan navodi da Finska i Švedska ne treba da budu primljene u NATO zbog nedovoljno oštrog odnosa prema kurdskim oružanim grupama poput Radničke partije Kurdistana koje Turska, ali i EU, smatraju terorističkim organizacijama.

Borel je danas priznao da Turska ima izvjesne primjedbe, ali je izrazio nadu da će NATO "biti u stanju da ih prevaziđe“.

Da bi jedna država ušla u NATO, mora da dobije saglasnost svake od 30 članica alijanse. Od 27 zemalja EU, u NATO-u je 21, a Finska i Švedska su među preostalih šest, uz Austriju, Irsku, Maltu i Kipar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.