Neki njemački gradovi zbog uštede struje gase uličnu rasvjetu
ilustracija

Cijena od februara raste

Neki njemački gradovi zbog uštede struje gase uličnu rasvjetu

Neki njemački gradovi odlučili su skratiti vrijeme tokom kojeg je ulična rasvjeta upaljena da bi uštedjeli na električnoj energiji, čija cijena od februara nastavlja rasti kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Gašenje ulične rasvjete jedna je u nizu mjera koje gradovi trenutno razmatraju, kaže Aleksander Handshuh iz njemačkog Udruženja gradova i opština.

No mnogim je gradovima jedini izbor dodatno skratiti trajanje ulične rasvjete, pokazala je anketa koju je sproveo dpa. Od 1. juna u gradu Vimaru ulična će se rasvjeta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, što je mjera koja je isprva bila planirana za ljeto.

Uobičajeno vrijeme tokom kojeg je rasvjeta upaljena zimi skratiće se za samo 10 minuta, kazali su iz gradske uprave. Rezovima, kojima se štedi do 100.000 kilovatsati godišnje, uštedjeće se do 40.000 eura po sadašnjoj cijeni energije.

Vlasti u zapadnom gradu Majncu namjeravaju skratiti i trajanje gradske rasvjete na pješačkim i biciklističkim stazama, a u nekim je mjestima ono već skraćeno za 50 posto. Planiraju uvesti i uličnu rasvjetu koja će se paliti kad pješaci ili biciklisti prođu putem, prenosi Index.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.