Helsinki: Finska bez odlaganja mora aplicirati za članstvo u NATO
Ilustracija

Helsinki: Finska bez odlaganja mora aplicirati za članstvo u NATO

Finski predsjednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju su objavili svoju podršku pridruživanju NATO, što tu skandinavsku zemlju, koja dijeli granicu sa Rusijom u dužini od skoro 1.300 kilometara, za korak približava članstvu u sjeverno-atlantskoj alijansi, prenosi CNN.

"Tokom ovog proljeća, održana je važna diskusija o mogućem članstvu Finske u NATO. Bilo je potrebno vrijeme da parlament i cijelo društvo iznesu svoje stavove po tom pitanju. Bilo je potrebno vreme za bliske međunarodne kontakte sa NATO i njegovim članicama, kao i sa Švedskom. Željeli smo da diskusiji pružimo neophodan prostor“, naveli su Ninisto i Marin u saopštenju.

Dodali su da je "čas odluke blizu“, kao i da Finska mora da podnese zahtjev za ulazak u NATO.

"Članstvo u NATO bi ojačalo bezbjednost Finske. Kao članica NATO, Finska bi ojačala čitav bezbjednosni savez. Finska mora da podnese zahtjev za članstvo bez odlaganja. Nadamo se da će još neophodni nacionalni koraci za ovu doluku biti brzo preduzeti u narednih nekoliko dana", ističe se u saopštenju.

Finske novine Iltalehti prenijele su krajem aprila da je švedska vlada izrazila želju finskoj vladi da zajedno apliciraju nakon 22. maja.

Iz švedske vlade to je potvrđeno švedskom tabloidu Ekspresen.

Podrška vladama u Švedskoj i Finskoj da se zemlje pridruže NATO alijansi sve više raste od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Iako nisu članice, te dvije zemlje sarađuju sa alijansom.

Helsinki i Stokholm takođe su posljednjih godina pojačali bilateralnu saradnju u oblasti odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.