Šolc: Putin nam nije dao drugu opciju, stavio je na kocku mir u Evropi
Olaf Šolc

Šolc: Putin nam nije dao drugu opciju, stavio je na kocku mir u Evropi

Napadom na Ukrajinu Rusija je Zapadu zatvorila svaki put, osim naoružavanja Ukrajine za odbranu, ocijenio je njemački kancelar Olaf Šolc.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nam nije dao drugu opciju, rekao je Šolc na kongresu Saveza njemačkih sindikata DGB.

“Putin je agresivnim ratom na kocku stavio mir u Evropi, a to ne smije tako da prođe, i zato pomažemo Ukrajini”, dodao je kancelar. Ruski predsjednik je, kaže, „revanšištičkim projektom imperije“ princip nepovredivosti granica „bacio u vodu.“

„Prihvatanje toga ne znači samo prepuštanje žrtve sudbini, nego i osnaživanje agresora u prekršaju,“ rekao je Šolc.

On nije komentarisao Putinov govor na paradi povodom 77. godišnjice od kraja Drugog svjetskog rata, odnosno pravdanje napada na Ukrajinu pretnjom NATO.

Njemačka je dva dana poslije ruskog napada okončala decenijsko uzdržavanje od slanja oružja u zone sukoba. Prije dvije nedjelje, berlinska vlada je odobrila i slanje teškog naoružanja, prenosi n1.

Za sada Njemačka planira da Ukrajini pošalje oklopljene protivavionske sisteme Gepard i haubice sa dometom od 40 kilometara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.