EU sledeće nedelje objavljuje embargo na rusku naftu?
Ilustracija

BBC prenosi

EU sledeće nedelje objavljuje embargo na rusku naftu?

Evropska unija planira da sljedeće sedmice objavi nove sankcije Rusiji, koje predviđaju embargo na uvoz ruske nafte, s tim što bi on, prema nezvaničnim informacijama, bio primenjen u više faza, prenio je BBC.

U Evropskoj komisiji navode da će se prije donošenja odluke konsultovati sa Sjedinjenim Državama i Grupom 7, u kojoj su ekonomski najmoćnije zemlje svijeta.

Cilj je, kako je rečeno, da zabrana uvoza nafte bude dovoljno teška da nanese ozbiljnu štetu Rusiji, ali da istovremeno ne dođe do dramatičnih poremećaja na globalnom tržištu nafte, a posebno ne u Evropskoj uniji.

U Briselu ističu da su svjesni da od dostupnosti nafte zavise i bogate i siromašne zemlje. Zbog toga je neophodno da se izbjegne drastičano povećanje cijena naftnog energenta, jer bi to za posljedicu moglo da ima smanjenje međunarodne podrške zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.