Aplikacija

Izvršen veliki broj hapšenja

Aplikacija "Sky" probijena početkom 2021. godine uz podršku Europola

Tajni kanal komunikacije preko telefona kompanije "Sky ECC" prvi put je probijen u februaru 2021. godine, uz podršku Europola i Eurodžasta. Na sajtu Europola objavljeni su podaci o toj akciji, a u pitanju je komunikacija čije je praćenje dovelo istražitelje do informacija o osumnjičenoj kriminalnoj grupi Miloša Medenice, sina uhapšene nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice.

Takođe, i do novih informacija o djelovanju grupe Pljevljaka Darka Šarića, koji je nedavno opet uhapšen u Beogradu. 

Prema podacima sa sajta Europola, pravosudni organi i organi za sprovođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji su početkom prošle godine u martu uspjeli da sagledaju šifrovanu komunikaciju od strane velikih organizovanih kriminalnih grupa (OCG). To su uradili uz podršku Europola i Eurodžasta.

Time su, piše na internet sajtu Europola, stekli neprocjenjiv uvid u stotine miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci.

Ovo je, tvrdi Europol, rezultiralo prikupljanjem ključnih informacija o preko sto planiranih kriminalnih operacija velikih razmjera, sprečavajući potencijalne situacije opasne po život i moguće žrtve.

Na dan akcije, 9. marta 2021. godine, izvršen je veliki broj hapšenja, kao i brojni pretresi i zapljene imovine u Belgiji i Holandiji.

Europol tvrdi da su od sredine februara vlasti bile u mogućnosti da prate protok informacija oko 70.000 korisnika "Sky ECC".

"Uspješnim otključavanjem šifrovanja 'Sky ECC', dobijene informacije će pružiti uvid u kriminalne aktivnosti u različitim državama članicama EU i šire i pomoći će u proširenju istraga i rješavanju ozbiljnog i prekograničnog organizovanog kriminala u narednim mjesecima, vjerovatno godinama", naveli su tada iz Europola.

Firma "Sky ECC" iz Kanade godinama je na meti bezbjednosnih službi. 

Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti – u ponudi su tri mjeseca, pola godine ili godinu dana, a cijene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahtjeve sigurnosti i pristupi zatvorenoj "Sky" mreži. Kada korisnik dobije uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu.

Aplikacija "Sky ECC" ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.

U presretnutim telefonskim razgovorima sa "Sky", koje je objavio portal Libertas press, Miloš Medenica i tjelohranitelj njegove majke, policajac Darko Lalović, dogovaraju navodno krijumčarenje droge i šverc cigareta.

Po objavljenim transkriptima dostavljenim preko Europola, Miloš Medenica je preko "Sky" navodno dogovarao kupovinu veće količine kokaina, obezbjeđivao transport krijumčarenih cigareta iz Luke Bar, te dogovarao trgovinu i transport marihuane u Beč, prenosi in4s. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.