Noam Čomski: Sukob u Ukrajini može dovesti do sukoba između Rusije i NATO-a koji bi bio poguban za ljudsku vrstu
Noam Čomski

"Rusija ima kapaciteta za uništenje planete"

Noam Čomski: Sukob u Ukrajini može dovesti do sukoba između Rusije i NATO-a koji bi bio poguban za ljudsku vrstu

Noam Čomski, vodeći svjetski intelektualac, lingvista, pisac i filozof, bio je gost u večerašnjem "Centralnom dnevniku" na Face TV-u.

Kako je Čomski istakao, situacija u Ukrajini je vrlo opasna. 

"Kakav će biti svijet poslije ruske invazije je stvar izbora. Ono što mi činimo će stvoriti posljedice po taj novi svijet. U Ukrajini je vrlo opasna situacija, to je i prijetnja koja može dovesti do sukoba između Rusije i NATO-a, a i do nuklearnog rata koji će biti terminalan za ljudsku vrstu. Dva su načina da se izađe iz krize kada je Ukrajina u pitanju: ispregovarano rješenje ili da Rusija uništi Ukrajinu. Imaju beskrajan razorni kapacitet! Dvije zemlje bi mogle pokrenuti pregovarački proces: Kina i SAD. Kina to odbija, drže ruke dalje od toga; jasno su rekli da se ne žele uključivati, a zbog toga su i predmet kritike. SAD imaju istu politiku! Odbijaju da uđu u pregovore", rekao je Čomski.

Federalni aranžman

Čomski dodaje da time pregovori postaju čak i teži. 

"Time pregovori postaju čak i teži, a time se Putinu jasno govori da nema stražnjeg izlaza na koji se može pobjeći. Ne slažem se sa tim, ali vidim koliko je to ozbiljna i nepromišljena greška. Ključna stvar je neutralizacija Ukrajine. To znači davanje Ukrajini statusa poput recimo Meksika ili Austrije – suverena država koja ne može obavljati vojne vježbe – to je suštinsko pitanje za Ukrajinu. Pitanje Krima se treba ostaviti po strani; sada se o tome ne može pregovarati. U Donbasu bi se trebao provesti referendum. 

Najbolje rješenje bi bila neka vrsta federalnog aranžmana. Mora se ući u ozbiljne pregovore. Kina i SAD to odbijaju i to predstavlja opasnost za budućnost svijeta. Svijet se suočava sa egzistencijalnom krizom. Ako se to ne bude brzo rješavalo, to će biti kraj ljudskog života na planeti Zemlji. Neće svi umrijeti odjednom, ali idemo ka svijetu u kojem ćemo preći preko tačke sa koje povratka nema. Idemo samo naprijed prema katastrofi i tu ne možemo ništa poduzeti", izjavio je Čomski. 

Stanje potpune histerije

Čomski dodaje da je svijet u problemu. 

"Vodeće figure su upale u stanje potpune histerije i svijet je u problemu! To su trenuci kada moramo razmišljati racionalno, da nas ne zanese histerična, ludačka fantazija koja se pojavljuje. Odgovor je jasan. Trebali bismo istražiti mogućnosti i uvidjeti da ruska vojska postoji, ali pokazuje da nije u stanju da vodi operacije na terenu, ali to jeste vojska koja ima kapacitet za uništenje svijeta. Oni bi iz očaja mogli posegnuti za svojim kapacitetima za uništenje. Diplomatsko rješenje Rusiji nudi neki izlaz", zaključio je Čomski. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.