Negativne ocjene Stejt departmenta za odlazeću Vladu Crne Gore
Vlada Crne Gore

Nastavila stare trendove u praksi zapošljavanja

Negativne ocjene Stejt departmenta za odlazeću Vladu Crne Gore

Vlada Zdravka Krivokapića, koja je zamijenila trodecenijsku vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, nastavila je stare trendove u praksi zapošljavanja, zasnovanog na ličnim i partijskim vezama, ocijenjeno je u Izvještaju Stejt departmenta (SD) o stanju ljudskih prava, objavljenom 13. aprila.

- Javnost smatra da je korupcija u praksi zapošljavanja zasnovana na ličnim ili političkim vezama, endemska u Vladi kao i na drugim mjestima u javnom sektoru, na lokalnom i nacionalnom nivou. Naročito kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, visokom obrazovanju, pravosuđu, carini, političkim strankama, policiji, oružanim snagama, urbanizmu, građevinskoj industriji i zapošljavanju - piše u Izvještaju.

To je prvi Izvještaj SD-a u kojem se ocjenjuje učinak rada Vlade Zdravka Krivokapića koja je formirana početkom decembra 2020. godine.

Tada je formiranje nove Vlade i mirnu tranziciju vlasti podržala međunarodna zajednica, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Krivokapićevoj Vladi, koju su izglasali prosrpski i proruski Demokratski front (DF), Demokrate i pokret URA, izglasano je nepovjerenje 4. februara.

Lider pokreta URA, koja je inicirala smjenu Vlade, vicepremijer Dritan Abazović dobio je od crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića mandat za sastav nove vlade. Ti pregovori još traju, a novu Vladu treba da podrže opozicione partije uključujući i Đukanovićevu DPS, čemu se protive DF i Demokrate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.