Alijansa žena: DPS oduvijek postavljala standarde ravnopravne zastupljenosti žena
Foto:DPS

Izabran novi saziv Opštinskog odbora

Alijansa žena: DPS oduvijek postavljala standarde ravnopravne zastupljenosti žena

U cilju nastavka unutarpartijskih reformi započetih još na Kongresu, u Pljevljima je održana Opštinska izborna konferencija Alijanse žena DPS i izabran novi saziv Opštinskog odbora koji broji 60 članice.

Svečani dio konferencije otvorila je bivša predsjednica Ženske alijanse DPS Maida Bešlić, rekavši da su članice nekadašnjeg ŽAD-a pokazale iskonsku žensku snagu i posvećenost.

„Uloga svake od nas je posebno važna, naročito u ovom periodu kada jačaju retrogradne snage koje prijete urušavanju svega civilizacijskog, mi moramo ostati jednako snažne u odbrani budućnosti svoje djece i svojih potomaka“, poručila je Bešlić.

Član Izvršnog odbora DPS-a Rajko Kovačević obratio se prisutnima porukom da je emancipacija društva, koja je veoma prisutna u današnjem diskursu, direktno proporcionalna sa emancipacijom žena u tom istom društvu.

„Svjedočimo da nam je u prethodnom periodu, mislim na period nakon 30. avgusta 2020. godine, izražena klerikalizacija i desekularizacija crnogorskog društva, donijela jedan unazađeni sistem vrijednosti, u kojem su se često čule poruke pokušaja izopštavanja žena iz političkog života. To nije Crna Gora za koju smo se borili. Siguran sam da ćemo veoma brzo uspjeti da je oslobodimo tih nazadnih trendova kao i snaga koje takve trendove podstiču“, pojasnio je Kovačević.

Da žene više nijesu margine u političko-socijalnom miljeu jednog društva, poručila je potpredsjednica Opštinskog odbora DPS Pljevlja Sabrina Hadžiosmanović, dodavši da je Demokratska partija socijalista uvijek svojim programskim djelovanjem postavljala standarde ravnopravne zastupljenosti žena u političkom životu.

„Postojanje Alijanse žena DPS Crne Gore ukazuje na zrelost naše partije u procesu afirmacije femine autonomije. I sama izborna konferencija je dokaz jedne takve postojanosti gdje se ženama priznaje njihova superiornost u utemeljenju savremene vizije uspjeha jednog društva kroz transparentnost i vidljivost žene“, zaključila je Osmanović.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla podvukla je važnost koju Pljevlja kao grad ima za Crnu Goru, kao i doprinos koji građani ovog grada pružaju ekonomskom razvoju države a što je, kako je naglasila, odraz plemenitosti i privrženosti njenom razvoju.

“Osnaživanje žena kroz ravnopravno učešće u ekonomskom životu je neophodno kako bi unaprijedili ukupni kvalitet života. Zbog toga je važno podstaći učešće rodno osviješćenih, kako žena tako i muškaraca, kako u javnom i privatnom sektoru, u svim nivoima odlučivanja jer samo iz takvih pozicija možemo direktno uticati na izgradnji pravednijeg i prosperitetnijeg društva”, zaključila je ona.

Konferenciju su svojim prisustvom upriličili koordinator ispred Izvršnog odbora DPS Crne Gore Arsenije Boljević, predsjednik Opštinskog odbora DPS Pljevlja, Dragiša Sokić, predsjednik Savjeta mladih DPS Pljevlja, Marko Tošić, predsjednik Savjeta za lokalnu političku strategiju i planiranje, Zoran Gospić, predsjednica SD Pljevlja Nataša Marković, dok je pismom podrške ovu Izbornu konferenciju podržao i Forum žena Bošnjače stranke Pljevlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.