Ozbiljan propust u bolnici u Nikšiću: Pacijent doživio šok jer je primio krv od pogrešne krvne grupe
Opšta bolnica Nikšić

Ozbiljan propust u bolnici u Nikšiću: Pacijent doživio šok jer je primio krv od pogrešne krvne grupe

Pacijentu koji je bio smješten na Internom odjeljenju Bolnice u Nikšiću, prije dva dana greškom je data krv i to još neodgovarajuće krve grupe, piše CDM.

Pacijent je nakon toga doživio anafilaktički šok, pa je hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore, saznaje taj portal.

Prema navodima, pacijent nije ni trebalo da primi krv, već je ona bila namijenjena drugom pacijentu a grešku je napravila medicinska sestra.

Na taj slučaj je juče reagovala Komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS) ističući da suspenzija medicinske sestre nije adekvatna reakcija.

"Najnoviji skandal otvorio je pitanje kako je moguće da sestra sa vanredno završenom srednjom medicinskom školom "sprovodi terapiju na jednom odjeljenju?“, piše u saopštenju Komisije.

To tijelo DPS-a smatra da bi ostavke ili smjene glavne sestre odjeljenja, načelnika internog odjeljenja, kao i glavne sestre bolnice i direktora Marka Mitrovića bile primjeren epilog.

"Uz to, najmanja moralna obaveza i odlazeće ministarke Jelene Borovinić-Bojović bila bi da se obrati javnosti i informiše građane kako je u ovom slučaju reagovao sistem na čijem je čelu", ocijenili su iz Komisije za zdravstvo.

Oni su podsjetili i na niz događaja koji su, kako kažu, ukaljali ugled nekada cijenjene ustanove.

"Čelnik OB Nikšić, dr Marko Mitrović, svom je bratu – dr Peru Mitroviću dozvolio da, kao kovid pozitivan, pregleda pacijenta i to u tzv. čistom dijelu bolnice. Potom, u jeku kovid infekcije, u ovoj bolnici došlo je do pada kiseoničkog sistema na internom odjeljenu. Podsjećamo i na slučaj upucavanja lica sa posebnim potrebama kada je taj pacijent pod dijagnozom "ubod eksera“ poslat u SB Risan, pa su tamo konstatovali ranu od vatrenog oružja", istakali su iz Komisije.

Dio "učinka“ menadžmenta koji predvodi dr Marko Mitrović, napominju iz Komisije, "su i smjene sestara, načelnika i brojne tužbe koje su uslijedile“.

"Ono što posebno mora da zabrine jeste izostanak reakcije zdravstvenog sistema naše države", istakla je Komisija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.