Bajden doputovao u Brisel
Foto: Reuters

Bajden doputovao u Brisel

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden doputovao je u Brisel, gdje će prisustvovati hitnom NATO samitu, sastaće se sa liderima G7 i obratiti se na sjednici Evropskog savjeta.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je novinarima, na putu za Brisel, rekao da će Sjedinjene Države u četvrtak objaviti paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha.

Saliven je takođe najavio da će se lideri G7, takođe u četvrtak, saglasiti da se koordinišu po pitanju sprovođenja sankcija, što će se odnositi i na Kinu, i da planiraju da izdaju saopštenje o tome.

Naveo je i da će se američki predsjednik sa evropskim saveznicima konsultovati u pogledu mogućnosti sajber napada i upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini.

Bajden je u srijedu, uoči odlaska u Brisel, upozorio da postoji stvarna prijetnja da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje, javlja Glas Amerike.

Saliven je naveo i da se intenzivno razgovara o smanjenju evropske zavisnosti od ruskog gasa i da SAD razmatraju načine da povećaju isporukue prirodnog tečnog gasa Evropi narednih nedelja, prenosi agencija Rojters.

Bajden će u Briselu razgovarati sa liderima NATO i evropskih zemalja, a potom putuje u Poljsku gdje će se sastati sa predsjednikom Andžejem Dudom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.