Savez slijepih: Za pet godina obilježeno svega šest i po miliona proizvoda

Prava potrošača oštećenog vida i dalje na nezavidnom nivou

Savez slijepih: Za pet godina obilježeno svega šest i po miliona proizvoda

Potrošači oštećenog vida i nakon osam godina od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača i propisivanja obaveze o obilježavanju proizvoda i Brajevim pismom diskriminisani svakodnevno, navodi se u saopštenju Saveza sliijepih Crne Gore.

Povodom Dana prava potrošača koji se obilježava danas, iz Saveza slijepih Crne Gore i ove godine ističu ključne probleme koji se tiču prava potrošača oštećenog vida, nepoštovanja ljudskih prava i urođenog dostojanstva. Kako navode, primjena Zakona o zaštiti potrošača i Pravilnika o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu nije na zadovoljavajućem nivou.

"Kod velikog broja crnogorskih trgovaca ne postoji istinska volja, namjera i spremnost da kroz djelatnost koju obavljaju, primijene odredbe koje se odnose na potrošače oštećenog vida. Stoga, veliki broj trgovaca i danas reaguje i obilježava informacije o proizvodima na Brajevom pismu, tek nakon  opomene, odnosno  kažnjavanja od inspekcijskih organa", piše u saopštenju.

Podsjećaju da za pet godina, otkako je počela primjena ovih propisa, obilježeno je svega šest i po miliona proizvoda.

"Zato, ovim putem, apelujemo i na inspekcijske organe, da u sklopu svog redovnog rada, vrše kontrolu svih maloprodajnih objekata i trgovačkih lanaca, a ne da postupaju isključivo po prijavama potrošača oštećenog vida. Iako iskazujemo nezadovoljstvo što se u potpunosti ne primjenjuje Zakon, pozitivna činjenica je to što je Ministarstvo ekonomskog razvoja tokom 2021, postupilo po mišljenju i preporukama zaštitnika ljudskih prava i sloboda i izmijenilo prethodni Pravilnik, otklanjajući norme diskriminatornog karaktera koje su do tada bile na snazi", piše u saopštenju. 

Iz Saveza poručuju da iako trenutnom listom proizvoda nijesu u potpunosti zadovoljni, crnogorski trgovci ni tako suženu listu uglavnom ne poštuju i samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.