U Sjevernoj Makedoniji pojeftinjuju dizel i benzin
Ilustracija

Od sjutra

U Sjevernoj Makedoniji pojeftinjuju dizel i benzin

U Sjevernoj Makedoniji sjutra će pojeftiniti benzini i dizel zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrijednost na goriva, najavila je Regulatorna komisija za energetiku.

Prema novom cjenovniku, benzin će pojeftiniti za 6,5 denara, a dizel za devet denara, tako da će "eurosuper BS 95" koštati 86,5 denara, litar "eurosupera BS 98" će koštati 88,5 denara, a "eurodizel" 88 denara.

Poslanici u sobranju Sjeverne Makedonije u petak pred ponoć su usvojili izmjene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stopa poreza na goriva sa 18 na 10 odsto, a akcize za jedan, dva ili četiri denara po litru.

Na osnovu tih izmjena vlada Dimitra Kovačevskog je odmah u subotu ujutro donijela odluku koja omogućava da se obračuna dodatno smanjenje akcize na bezolovni benzin, gasno ulje kao gorivo i gasno ulje kao gorivo za grijanje u zavisnosti od kretanja, odnosno visine povećanja cijena tih goriva na svjetskom tržištu.

"Na ovoj sjednici je usvojena i Odluka o utvrdjivanju vrste dobara i vremenskog perioda primjene povlašćene poreske stope nakon što je skupština, na predlog vlade, usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Ovom odlukom omogućava se primjena povlašćene poreske stope od 10 odsto na promet i uvoz goriva, na određeno vrijeme pod određenim uslovima" navodi se u saopštenju.

Prethodno je u četvrtak RKE Sjeverne Makedonije smanjila maržu na promet goriva za 33 odsto, sa 4,5 denara na tri denara, zbog čega negoduju naftne kompanije koje upozoravaju da im to ugrožava poslovanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.