Svjetlost Teslinog djela u Beogradu
Nikola Tesla

Tehnologija- Nauka

Svjetlost Teslinog djela u Beogradu

Izložba "Svetlost Teslinog dela" otvorena je preksinoć u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu, a predstavlja 40 likovnih radova eminentnih slikara.

Postavku, koja će u septembru biti otvorena u Misiji Srbije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, sačinili su Zoran Ilić, Jasmina Sarić, Branislav - Bane Stefanović, Ljubodrag - Jale Janković, a inspirisani likom i djelom srpskog nučnika Nikole Tesle.

Njegovo preosveštenstvo patrijarh srpski Irinej kazao je da je Tesla bio veliki um, koji je "podigao ime našeg roda sa drugim velikanima".

"U vremenu kada se dokazujemo i vraćamo ugled dosta unižavan, njegovo ime će pokazati da smo istorijski, evropski i balkanski narod", poručio je patrijarh Irinej, istakavši da je Srpska pravoslavna crkva pokrenula pitanje da Teslina urna, koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, bude smještena kod hrama svetog Save na Vračaru, a da tu bude podignut i spomenik naučniku.

Jasmina Mitrović-Marić, savjetnica Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, rekla je da je Tesla bio američki naučnik srpskog porijekla koji je zadužio čovječanstvo.

Izložbu je otvorio akademik Ljubiša Rakić, potpredsjednik SANU, poručivši da češće "treba da se prisećamo naučnika, čiji su pronalasci nepresušni podsticaj za dalja izučavanja".

Iste večeri predstavljen je i spomenik Nikoli Tesli, rad akademika Nikole - Koke Jankovića, koji će 23. septembra predsjednik Srbije otkriti isred Tesline laboratorije na Long Ajlendu. Do tada će biti privremeno postavljen u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Izložba "Svetslost Teslinog dela" je "putujuća" pa će, nakon Njujorka, biti prikazana i u Torontu, Čikagu, Filadelfiji...

Izvor (Nezavisne novine)