Nova EU pravila: Uskoro će se baterije na novim mobilnim telefonima morati moći zamijeniti
ilustracija

Nova EU pravila: Uskoro će se baterije na novim mobilnim telefonima morati moći zamijeniti

Evropski parlament izglasao je uredbu kojom će na baterijama morati pisati trajanje, a proizvođači će u budućnosti morati proizvoditi mobilne telefone kojima se baterija lako može zamijeniti.

Dokument po kojem će na baterijama za mobilnom telefonu morati biti označeno koliko im je očekivano trajanje zove se "Uredba o baterijama".

Uredbu je izglasao Evropski parlament i to zato što su se potrošači žalili kako ona kraće traje nakon ažuriranja mobilnog telefona.

¨Istrošena baterija zapravo znači kupovinu novog skupog uređaja. Mi u Evropskom parlamentu smo ovoj praksi odlučili stati na kraj, pa smo na Odboru za zaštitu okoline, javno zdravstvo i sigurnost hrane izglasali Uredbu o baterijama-¨ kazala je hrvatska zastupnica u EP-u Biljana Borzan.

Njome se proizvođače obvezuje da proizvode mobilne telefona u kojima će baterije biti lako zamijeniti, bilo da to činimo sami ili uz pomoć servisera, dodaje zastupnica.

Uredba treba stupiti na snagu najkasnije do 2024. godine, a do tada proizvođači imaju vremena da se prilagode na nova pravila, zaključila je Borzan, piše Index.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.