Picula o situaciji u Crnoj Gori: Zabrinut sam
Tonino Picula

Picula o situaciji u Crnoj Gori: Zabrinut sam

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula u razgovoru za CdM je jasan – rasplet krize u Crnoj Gori mora biti posljedica dogovora unutrašnjih političkih aktera u Crnoj Gori, posebno bez pritiska Srbije.

“Bila to manjinska vlada koja će imati stabilnu podršku u sprovođenju reformi koje jačaju nezavisnost institucija ili prijelazna vlada koja će osigurati provedbu novih izbora bez dezinformacijskih kampanja i reprize prošlogodišnjih nereda, obje bi trebale moći osigurati da se politički procesi u Crnoj Gori odvijaju mirno i da su doista Crnogorci ti koji odlučuju o smjeru u kojem će zemlja ići”, kaže Picula za CdM.

On napominje da kao izvjestitelj za Crnu Goru svakodnevno i intenzivno prati što se događa, razgovara s političkim akterima, predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

“I da, zaista jesam zabrinut”, ističe on.

Dodaje da politička polarizacija nije neobična ni samo Crnoj Gori svojstven proces, no on mora ostati u okviru institucija.

“Ne smije se nasilno prelijevati na ulice, kao što se dogodilo prošle godine”, smatra Picula.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je godinama bila avangarda u procesu približavanju Europskoj uniji.

“Uprkos problemima koje smo i tada isticali kao prioritetnima za rješavanje, poput nužnosti reforme koja će jačati nezavisnost sudske vlasti, jačanja nezavisnosti medija i smanjivanja pritiska na njih, te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, Crna Gora uspjela je otvoriti sva poglavlja u pregovaračkom procesu i išla je prema tome da do kraja mandata ovog sastava Europskog parlamenta i Komisije završi pregovore o pristupanju. Sada taj put više nije tako pravocrtan, no nije ni zaustavljen”, kazao je Picula za CdM.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.