Indijac primio najmanje osam vakcina protiv koronavirusa
Ilustracija

Indijac primio najmanje osam vakcina protiv koronavirusa

Jedan Indijac primio je najmanje osam vakcina protiv kovida-19 tokom prethodne godine, navode zdravstveni zvaničnici ove zemlje.

Šezdesetpetogodišnji Bramdeo Mandal tvrdi da je primio jedanaest doza vakcine u pokrajini Bihar. Ovaj penzionisani poštar tvrdi da su mu vakcine pomogle da se oslobodi bolova i da „ostane zdrav" i dodaje da nije imao nikakve nuspojave.

Mandal je zaustavljen u trenutku kada se prijavio da primi dvanaestu dozu, prema sopstvenoj evidenciji.

Zdravstvene vlasti sada sprovode istragu kako je Mandal, koji sa porodicom živi u okrugu Madepura, uspio da dođe do toliko doza.

" Pronašli smo dokaze da je primio osam doza na četiri različita punkta", kaže za BBC Amarendra Pratap Šahi, istražitelj iz Madepure.

Od 16. januara prethodne godine, kada je počela vakcinacija, u Indiji je moguće primiti uglavnom dvije vakcine koje se proizvode u zemlji - Kovišild i Kovaksin.

Razmak između dvije doze je 12-16 nedjelja za Kovišild, a 4-6 nedelja za Kovaksin vakcinu.

Vakcinacija je dobrovoljna, a širom zemlje otvoreno je više od 90 hiljada punktova koje uglavnom vode zdravstvene vlasti.

Na listi punktova su i oni gdje se može dobiti vakcina i bez prethodne prijave.

Pacijent treba da pokaže lični dokument - biometrijsku karticu, glasačku ličnu kartu, vozačku dozvolu ili neki od još deset dokumenata.

Prikupljeni podaci šalju se indijskom vakcinalnom portalu KoVin.

Prvi podaci u istrazi pokazuju da je Mandal uspio da primi „dvije vakcine u razmaku od pola sata" istoga dana, a obje vakcine „registrovane su na portalu".

"Zbunjeni smo kako je ovo moguće da se dogodi. Izgleda da postoji greška na portalu. Pokušavamo da utvrdimo i da li je bilo nemjara zaposlenih u centrima za vakcinaciju",kaže Šahi.

Stručnjak za javno zdravlje Čandrakant Laharija kaže za BBC da je „jedini način" da se ovo desi ako se podaci o vakcinaciji šalju portalu sa velikim zakašnjenjem.

"Ipak, i dalje mi nije jasno kako nije otkriven posle toliko doza, tokom toliko dugog vremenskog perioda", kazao je on.

Mandal, koji je uredno vodio dnevnik primanja vakcina sa podacima o datumu, vremenu i punktovima, tvrdi da je primio jedanaest doza između februara i decembra prošle godine.

Za BBC kaže da je putovao do različitih punktova širom Madepure, te da je čak odlazio i u dva susjedna okruga - od kojih je jedan više od 100 kilometara udaljen - da bi primio vakcine.

Koristio je različita identifikaciona dokumenta na ovim punktovima.

Mandal kaže da je bio „ljekar-amater" prije nego što se zaposlio kao poštar, kao i da „zna ponešto o bolestima".

"Kada sam primio vakcine, bolovi u tijelu su nestali. Ranije sam imao bolove u koljenu i bio mi je neophodan štap. Sada mi ne treba. Dobro se osjećam", kazao je on.

Temperatura, glavobolja, umor i bol, uglavnom slabog intenziteta, na listi su najčešćih nuspojava posle dobijanja vakcine protiv kovida-19.

Snažne alergijske reakcije su veoma rijetke.

"Uglavnom ćete ove nuspojave osjetiti nakon prve i druge doze. Više doza ovih vakcina trebalo bi da budu bezbjedne jer su se antitijela već formirala, a vakcine su napravljene od bezopasnih supstanci", kaže doktor Laharija.

Oko 65 odsto odraslih u Indiji je u potpunosti vakcinisano, dok je oko 91 odsto primilo bar jednu dozu.

U pokrajini Bihar, podaci su niži - 36 odsto odraslih je u potpunosti vakcinisano, dok je 49 odsto primilo bar jednu dozu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.