Izrael prvi na svijetu kreće sa davanjem četvrte doze vakcine protiv koronavirusa
Ilustracija

Zdravstvenim radnicima i starijim od 60 godina

Izrael prvi na svijetu kreće sa davanjem četvrte doze vakcine protiv koronavirusa

Izrael planira da postane prva zemlja na svijetu u kojoj će stanovništvo biti vakcinisano četvrtom dozom cjepiva protiv Kovida-19.

Zdravstveni sistem te zemlje sprema sa za novi talas širenja zaraze uzrokovanim pojavom novog, omikron soja virusa.

Izraelski stručnjaci za pandemiju preporučili su davanje četvrte, buster doze zdravstvenim radnicima i ljudima starijim od 60 godina.

Naftali Benet, premijer Izraela pozdravio je novi plan i rekao zvaničnicima vlade da počnu sa pripremama za njegovo sprovođenje.

Nadležni su ovu odluku saopštili dan pošto je u Izraelu potvrđen prvi smrtni slučaj od omikron soja.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je do sada zabilježeno najmanje 340 slučajeva zaraze omikron sojem u Izraelu.

Da bi zvanično stupila na snagu, odluku o davanju četvrte doze treba da potvrdi i komisija zdravstvenih zvaničnika.

Ipak, iz kabineta premijera Beneta za BBC je rečeno da se očekuje da se nadaju da će četvrta doza biti data tri najmanje četiri mjeseca posle treće.

"Ovo je divna vijest koja će nam pomoći da preguramo borbu sa talasom zaraze koji je izazvao omikron soj širom svijeta", rekao je premijer Benet.

On je pozvao stanovništvo Izraela da se što prije vakciniše dodatnim dozama.

Kada je Izrael počeo sa programom masovne vakcinacije protiv Kovida-19, odziv je bio relativno veliki.

Uprkos tome, samo oko 63 odsto od ukupno 9,3 miliona stanovnika Izraela primilo je po dvije doze vakcine.

Jedan od razloga za to je i činjenica da je stanovništvo Izraela relativno mlado i jednu trećinu čine djeca mlađa od 14 godina.

Kako bi riješili i taj problem, nadležni su u novembru donijeli odluku o vakcinaciji djece starije od pet godina.

Premijer Benet je u ponedeljak rekao da želi da svako dijete koje može, primi vacinu u sljedeće dvije nedelje jer će to "pomoći da se uspori novi talas širenja zaraze korona virusom."

Izraelske vlasti već su uvele nova ograničenja zbog širenja omikron soja, pa su tako zabranile dolazak putnika iz Amerike, Njemačke, Italije i Kanade.

Od početka pandemije, u Izraelu je korona virusom zaraženo 1,36 miliona ljudi, a preminulo je 8.200, pokazuju podaci američkog univerziteta Džons Hopkins.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.