Otkrivena masovna ubistva pripadnika vojske u Mjanmaru
Ilustracija

Otkrivena masovna ubistva pripadnika vojske u Mjanmaru

Vojska Mjanmara izvršila je niz masovnih ubistava civila u julu, a najmanje 40 muškaraca je izgubilo život, pokazuje istraga BBC.

Očevici i preživjeli su rekli da su vojnici, od kojih neki imaju samo 17 godina, okupili ljude iz sela prije nego što su izdvojili muškarce i ubili ih.

Čini se da snimci i fotografije incidenata pokazuju da je većina ubijenih prvo mučena, a potom sahranjena u plitke grobove, navodi britanska televizijska mreža.

Ubistva su se dogodila u julu, u četiri odvojena incidenta u gradu Kani koji je uporištu opozicije u okrugu Sagajing, u centralnom Mjanmaru.

Vojska se suočila protiv otpora civila otkako je preuzela kontrolu nad zemljom u državnom udaru u februaru, kada je svrgnuta demokratski izabrana vlada koju je predvodila Aung San Su Ći.

BBC je razgovarao sa 11 očevidaca u Kaniju i uporedio njihove iskaze sa snimcima sa mobilnih telefona i fotografijama koje je prikupio Mjanmar vitnes, nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja istražuje kršenja ljudskih prava u Mjanmaru.

Najmasovnije ubistvo dogodilo se u selu Jin, gdje je najmanje 14 muškaraca mučeno ili pretučeno na smrt, a njihova tijela bačena u jarugu u šumi.

Očevici u Jinu, čija su imena sakrivena zbog zaštite identiteta, rekli su za BBC da su muškarci bili vezani konopcima i pretučeni prije nego što su ubijeni.

Borbe između vojske i lokalnih ogranaka Narodnih odbrambenih snaga, što je zajednički naziv za grupe civilnih paravojski, postale su učestalije na tom području u mjesecima koji su prethodili masovnim ubistvima.

Jasno je iz dokaza i svjedočenja koje je prikupio BBC da su muškarci bili posebna meta, što odgovara obrascu koji je primijećen širom Mjanmara posljednjih mjeseci gdje se muškarci sa sela suočavaju sa kolektivnom kaznom zbog sukoba Narodnih odbrambenih snaga i vojske.

Porodice ubijenih su insistirale da muškarci nisu umiješani u napade na vojsku.

Stranim novinarima je zabranjeno da izvještavaju iz Mjanmara otkako se desio puč, a većina medija koji nisu državni je zatvorena, što izvještavanje sa terena čini gotovo nemogućim.

BBC je za navode u ovoj priči pitao zamjenika ministra informisanja Mjanmara i portparola vojske, generala Zau Min Tuna.

On nije negirao da su vojnici izvršili masovna ubistva.

Ujedinjene nacije trenutno istražuju navodna kršenja ljudskih prava koje je izvršila vojska Mjanmara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.