Evo zašto bi svako domaćinstvo trebalo da ima kutijicu vazelina
Ilustracija

Evo zašto bi svako domaćinstvo trebalo da ima kutijicu vazelina

Živite u domaćinstvu u kojem se kutijica vazelina nije sastavni dio ormarića u kupatilu? To bi trebalo odmah da promijenite, a stručnjaci objašnjavaju zašto.

Iako je formula vazelina smišljena prije gotovo 150 godina, on je još uvijek jedan od najboljih proizvoda za njegu kože koji postoji.

“Vazelin je vjerovatno najbolja stvar koju možete kupiti u apoteci“, tvrdi dermatolog Džošua Zeihner za HuffPost i dodaje: “Možete ga koristiti za njegu kože od nosa do nožnih prstiju, a izuzetno je koristan za područja poput laktova, koljena i stopala. Može se čak nanijeti i na područje oko očiju i na zanoktice. Radi se o jednom od najjeftinijih proizvoda koji se može naći, a istovremeno je hipoalergen i zadržava vlagu u tijelu.”

Njegova primarna i najvažnija funkcija je vlaženje i omekšavanje kože,prenosi N1.

Zato ga vrlo često koriste:

– za područje oko pelena

– u zimskim mjesecima kad se koža osuši i zacrveni

– umjesto noćne kreme za lice

– kao podlogu za druge kozmetičke proizvode

– za brže zarastanje rana

– kao maska za kosu

– za uklanjanje šminke

Za šta se još može koristiti?

– poliranje drvenog namještaja

– podmazivanje fioka koje se teško otvaraju

– glancanje cipela

– glancanje škripavog poda

– uklanjanje ogrebotina na CD-u

– uklanjanje prstena koji se ne može skinuti

– uklanjanje žvakaćih guma s površina

– popravku rajsferšlusa koji je zapeo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.