Dlanovi otkrivaju da li ste anemični
Ilustracija

Dlanovi otkrivaju da li ste anemični

Letargični ste, imate kratak dah ili povremeno osjećate da vam srce brže kuca, možda imate anemiju. Stavite ruke ispred sebe sa dlanovima okrenutim nagore i ispružite (raširite) prste.

Ovakve simtome uzrokuje nedostatak gvožđa koje je važno u formiranju crvenih krvnih zrnaca i za prenos kiseonika u našem tijelu.

Nedovoljna količina crvenih krvnih zrnaca će dovesti do anemije, koju prvo možete primijetiti na bledoj koži. Dobar način da to provjerite je da ispružite ruke ispred sebe sa dlanovima okrenutim nagore i ispružite (raširite) prste.

Ako su nabori na dlanu svijetli u poređenju sa bojom kože, to može ukazivati na lošiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje bjelji koren nokta i blijeda boja unutrašnje linije donjeg kapka. Anemija se može potvrditi samo analizom krvi, pa ako primijetite ove simptome, obratite se ljekaru.

Najčešći simptomi anemije su:

Kratkoća daha
Nepravilni otkucaji srca
Depresija
Nizak krvni pritisak
Oslabljeno pamćenje
Glavobolja
Bleda koža
Šumovi u ušima

Postoje namirnice koje mogu da pomognu u liječenju anemije i regulaciji visine hemoglobina.

Najbolji način da pobijedite anemiju jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem:

Šipak
Paradajz
Semena susama
Spanać
Cvekla
Brokoli
Sočivo
Soja
Pasulj
Školjke
Kupinovo vino

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.