Crnogorski ministri najavljuju: Ekonomski oporavak, otvaranje fabrika, reformu obrazovanja, novi zakon o legalizaciji

"Za zdravu Crnu Goru"

Crnogorski ministri najavljuju: Ekonomski oporavak, otvaranje fabrika, reformu obrazovanja, novi zakon o legalizaciji

Ministri u Vladi Crne Gore su na današnjoj konferenciji predstavili rezultate rada u prethodnih godinu dana i najavili buduće planove i projekte.

Prva demokratska Vlada Crne Gore radi u ekstremno teškim okolnostima i uslovima, ali rezultati nijesu izostali,kazala je ministarka zdravlja  dr Jelena Borovinić Bojović.

"Obezbijedili smo preko 1,3 miliona vakcina, vakcinisano je 60 odsto punoljetnih građana, obezbijeđene su nove kiseonične stanice, testirano šest puta više građana nego prošle godine, obezbijeđena je najbolja kovid terapija...", istakla je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da vizija Vlade nijesu barijere i zidovi već rad, izgradnja i nulta korupcija.

"To je sinonim za zdravu Crnu Goru”, istakla je Borovinić Bojović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je ekonomija prije godinu bila u dramatičnom stanju.

"Imali smo pad od 15 odsto, što je jedan od najvećih u cijelom svijetu. Turistički sektor imao je pad od 87 procenata. Deficit budžeta je bio 11 procenata. Kriza je ogolila sve strukturne probleme. Danas smo nažalost zemlja koja ima svakog četvrtog stanovnika na ivici siromaštva i po tome smo prvi u Evropi. Prosječne zarade u prethodnih deset godina nisu se mrdnule, minimalna zarada povećala se za 30 eura, što je dovelo do egzodusa građana Crne Gore u zemlje Evropske unije (EU)", istakao je Milatović.

Nakon užasno teške 2020, Ministarstvo je, kako je kazao, koordiniralo dva paketa podrške građanima i privredi u iznosu od 320 miliona eura.

Podsjetio je i da je za devet mjeseci ostvarno 700 miliona eura prihoda od turizma, što je prevazišlo sva očekivanja.

 Milatović je kazao da ove godine imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, sa rastom od 13 i 14 odsto.

“Crna Gora će i u 2022. rasti, oko 6,4 procenta. Za godinu rada Vlade, od dramatične situacije došli smo do poprilično bolje", rekao je Milatović.

Ministarka odbrane Olivera Injac koja se na prezentaciji obratila video porukom kazala je da je u Ministarstvu odbrane bilo angažovano 114 lica po ugovoru o djelu a da su izdaci bili 598 hiljada eura. Sada je, kako je kazala, angažovano 26 lica po ugovoru o djelu.

"Radili smo na konsolidaciji finansija i popisu imovine. Ključne realizovane aktivnosti u prethodnoj godini su doprinos miru u svijetu, učešće u vojnim vježbama, modernizacija Vojske Crne Gore, reforma obavještajno bezbjednosnog sektora", rekla je on i najavila da su budući koraci nastavak modernizacije, unapređivanje stanja infrastrukture u vojnim objektima, dalje rješavanje viškova ubojnih sredstava i zastarjele opreme.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da su ih zadesili zaustavljeni radovi na auto-putu te da su uz pregovore uspjeli da ih nastave te da je pitanje dana kad ćemo se voziti dionicom auto-puta.

"Sačekao nas je problem Montrenegro erlajnsa. Saznali smo dalje da je 20.000 radnih sati Termoelektrane bilo potrošeno. Imali smo neadekvatnu politiku izdavanja koncesija za male hidroelektrane (mHE). Onda je uslijedila nemogućnost plaćanja kredita EXIM banci od strane brodarskih kompanija. Na kraju, tu su bili zapuštenost i javašluk u kompanijama s većinskim državnim vlasništvom", istakao je Bojanić.

On je dodao da su četiri mjeseca radili u kancelarijama u hotelu.

"Imali smo nedostatak adekvatnog stručnog kadra zbog ranijeg partijskog zapošljavanja. Oslobodili smo Ministarstvo političkog zapošljavanja. Odgovorno tvrdim da nijedno lice nije primljeno i otpušteno u Ministarstvu zbog političkog aktivizma. Zaustavljene su kontroverzne javne nabavke - ostvarene uštede od preko milion na godišnjem nivou. Tek nas očekuje pravi posao u vezi avio-kompanije ToMontenegro, da bi dostigli potreban nivo avio-dostupnosti. Započeli smo istražno bušenje u potrazi za naftom i gasom. Mogu da podijelim optimistične vijesti - jako smo blizu rezervoaru", rekao je Bojanić.

Naveo je i da su uspostavljeni novi odnosi u željezničkim preduzećima.

"Montecargo i Luka Bar su sa Srbija Kargom i Rudnikom Bor sklopili značajan ugovor o prevozu bakarnog sulfata. U saradnji s energetskom zajednicom razmatramo rješenja za Termoelektranu (TE) Pljevlja. Osiguraćemo da Crna Gora ne ostane bez stabilnog izvora energije. Radi se na rekonstrukciji pruge" kazao je Bojanić ističući da je tek početak oporavka ekonomije.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je u video poruci poručio da je Evropska komisija pohvalila spoljnu politiku Crne Gore koja je stoprocentno usklađena sa spoljnom politikom EU.

"Jačanje ekonomske diplomatije biće jedan od prioriteta.Naš cilj je da budemo dio EU", kazao je on.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić, kazala je da je visoka podrška članstvu u EU, koja je oko 75 odsto, je održana i to je poruka građana.

"Proces pristupanja je politički i umnogome zavisi od država članica, ali je za nas kompleksan tehnički proces. Ne samo da je osnažena pregovaračka struktura, koja broji preko 860 članova,već je to urađeno inkluzivno. Pripremili smo 33 mape puta za poglavlja, analizirali preko 6.000 akata EU. Osnažen je politički dijalog s državama članicama....Pripremljen je program IPA 2021. u vrijednosti od 32,5 miliona eura. Takođe, spreman je i program IPA 2022. u vrijednosti od 70 miliona eura", kazala je ona.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić kazala je da su zatekli birokratizovan način donošenja odluka i javnih politika, tromu infrastrukturu, polarizovanu medijsku scenu...

"Uprkos tome postignuti su rezultati. Strategija reforme javne uprave donijela je pojednostavljivanje procesa. Novi Vladin portal svakog mjeseca posjeti 150.000 građana. Ostvarili smo dobru saradnji s civilnim sektorom. Građani će već početkom godine moći da koriste nove onlajn servise, kao što su onlajn prijava novorođenih i preminulih, prijava za vjenčanja, za plaćanje porez",kazala je ona.

Napomenula je da je  kroz dijalog sa medijima pokrenut proces izrade medijske strategije te da je modelima podrške ove godine za medije obezbijeđeno je milion eura.

"Naredni period biće u znaku lansiranja digitalne akademije", rekla je Srzentić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je rekao da su privremeno finansiranje i kašnjenje s usvajanjem agrobudžeta ugrozili sve građane Crne Gore upućujući apel da se to više ne ponovi.

"U narednih deset dana biće završena sva plaćanja i davanja prema poljoprivrednicima. Sačuvali smo proizvodnju u vrijeme pandemije", kazao je Stijović podsjećajući da je urađeno preko 70 kilometara seoskih puteva i preko 100 vodovoda.

Kazao je da je u planu pet fabrika u narednoj godini.

"Želimo da jačamo poljoprivredu kroz snažniju i izdašnjiu podršku. Uvozimo gotovo 80 odsto poljoprivrednih proizvoda, koje sami možemo da proizvedemo. Gotovo 500 miliona eura je uvoz hrane", naveo je resorni ministar

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić rekla je da su se basnoslovne cifre trošile dok je narod gladovao te da su vladali  javašluk i nenamjensko toršenje novca u svim resorima, a sve,kako je rekla, pod plaštom brige za državu.

"Poboljšali smo položaj prosvjetnih radnika, pa sad platu primaju 12 umjesto 10 mjeseci. Oni su ucjenjivani politički. Primali su platu deset mjeseci, a dva ljetnja mjeseca su prodavali kukuruz i krofne po plažama. Depolitizovali smo sistem, pa će na fer konkursima biti izabrani najbolji. Ova Vlada i ovo Ministarstvo preduzeli su ključne korake na realizaciji SEEIIST projekta", kazala je Bratić.

Prema njenim riječima, depolitizovan je sport.

"Spriječili smo da sportisti nastupaju bez himne i zastave. Naši budući koraci su reforma obrazovanja, centralizacija nematerijalne kulturne baštine, okončanje revalorizacije baštine, plan digitalizacije kompletnog obrazovnog sistema, obnova škola i izgradnja novih", poručila je.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović se obratio video-porukom i poručio da bezbjednost košta, ali da ona nema cijenu.

"Radili smo jako, odgovorno i stručno da dođemo do novog zakona o unitrašnjim poslovima, koji je vratio UP pod okrilje MUP", istakao je Sekulović.

Kazao je da je u finalnoj fazistrategija sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Stvaramo čvrste osnove koje treba da trasiraju jasan put kuda ovo ministarstvo treba da ode", kazao je Sekulović i podsjetio na istraživanje OEBSa koje je pokazalo da postoji rast povjerenja građana u policiju te podsjetio na nekoliko velikih akcija koje su prepoznate od međunarodnih partnera.

"U narednoj godini pojačaćemo borbu protiv organizovanog kriminala, šverca cigareta, i mnogih drugih stvari. Naše antikorupcijske politike daće rezultate. Nećemo dozvoliti nikome da politizuje ovaj organ i vrši politički upliv u njega. Ovaj organ mora biti Crna Gora u malom. Primaće se i napredovati samo oni koji zaslužuju" poručio je ministar policije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić rekao je da nije urađeno malo, iako sigurno nije dovoljno.

"Pripremili smo izmjene Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o upravnom sporu. Počela je primjena Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Započete su izmjene anti-mafija zakona, koje treba zaokružiti. Napravljen je dobar mehanizam koji ću u narednoj godini u jednom dijelu početi da daje rezultate",kazao je on i dodao da će raditi pažljivo izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović obratio se video-porukom i poručio da je uvećana površina zaštićenih područja, da su postavljene dine kako bi se sačuvale plaže na Adi, te da su sanirali deponiju pepela i šljake Maljevac i jalovište Gradac u Pljevljima...

Poručio je da će obezbijeditiunapređenje stanja svih zaštićenih područja, donijeti novi državni plan upravljanja otpadom, izraditi novi zakon o legalizaciji objekata.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je država bila pred bankrotom.

"Sjećam se razgvora sa MMF i drugima koji su rekli da ćemo rasti samo četiri odsto 2021. godine i da Crna Gora nema pristup tržištu kapitala što znači da se mora proći kroz fazu kontrolisanog bankrota. U poređenju sa takvom situacijom danas pričamo o povećanju plata kroz "Evropa sad". To je pravi opipljivi rezultat Vlade koji niko nije moga o zamisliti prije godinu dana", kazao je Spajić.

Podsjetio je na uvođenje dječjeg dodatka, povećanje minimalne plate, besplatnih udžbenika za djecu.

Od bankrota je država spašena emisijom obveznica.

Spajić je saopštio i da je jutros zaključen aranžman sa Libijom po kome će se umjesto pet, vraćati tri miliona eura.

"200 miliona eura smo uštedjeli, bez smanjivanja plata, penzija socijalnih davanja", rekao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.