U Atini priveden pravoslavni sveštenik, Papu nazvao jeretikom
Foto: Tanjug

U Atini priveden pravoslavni sveštenik, Papu nazvao jeretikom

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sastao se u Atini sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom drugim, a nepovjerenje koji mnogi pravoslavni Grci gaje prema takvim susretima ilustrovao je protest jednog pravoslavnog sveštenika u trenutku ulaska pape u rezidenciju poglavara Grčke pravoslavne crkve.

"Papa, ti si jeretik!“ tri puta je uzviknuo sveštenik dok je Franja dolazio u rezidenciju.

Sveštenik je pao na zemlju i policija da je odvela, a činilo se da poglavar Rimokatoličke crkve nije to ni primijetio dok je ulazio u rezidenciju na sastanak sa pravoslavnim poglavarom.

Incident je uslijedio posle manjih protesta na Kipru koji je papa prethodno posjetio, a čiji su etnički grčki stanovnici takođe velikom većinom pravoslavni.

Papa je tokom boravka na Kipru pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

Franjina zvanična posjeta Grčkoj je prva posjeta jednog pape od 2001. godine, kada je u Atini bio papa Jovan Pavle drugi, koji se tada izvinio za grijehe koje su katolici "činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema "pravoslavnoj braći“ tokom vjekova.

Franja je izvinjenje ponovio danas pred Jeronimom i drugim pravoslavnim sveštenicima, rekavši da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog "žedji za dominacijom i moći ozbiljno oslabili naše zajedništvo“.

Katolici i pravoslavci su se podijelili oko niza pitanja, uključujući primat pape.

Jeronim je rekao Franji da deli njegov pogled o stvaranju čvrstih veza za suočavanje sa globalnim izazovima kao što su migrantska kriza i klimatske promjene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.